VIDEO | Escrocherie cu 10 tone de combustibil pe lună la stațiile PECO

  • 15 Noiembrie 2017 13:23
VIDEO | Escrocherie cu 10 tone de combustibil pe lună la stațiile PECO

Ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Râșcani, au documentat activitățile ilicite a unui grup de persoane suspectate de înșelare a clienților, escrocherie și evaziune fiscală.

Timp de cinci luni de documentare, oamenii legii au stabilit că suspecții au utilizat o schemă frauduloasă de dobândire a bunurilor altei persoane prin instalarea în coloanele de distribuire a petrolului de la stațiile de alimentare cu combustibil din țară, preponderent din mun. Chișinău, a unor plăci cu cablaj confecționate artizanal. Astfel, consumatorii erau înșelați cantitativ la achiziționarea carburantului în proporție de circa 5 la sută.

În consecință, fiecare stație PECO implicată în schemă, lunar înșela consumatorii cu circa 7,5 – 10,0 tone de combustibil, astfel, depășind suma de 120 000 lei. 

La 18 octombrie curent, poliția a efectuat percheziții la stațiile PECO, precum și  la domiciliile, oficiile și autoturismele persoanelor bănuite, unde au fost depistate și ridicate dispozitivele de speță, inclusiv accesoriilor acestora, cum ar fi memorii fiscale și plăci cu cablaj, componente a plăcilor de bază a coloanelor de distribuție a combustibilului, camblaje imprimate cu componente și fără componente, diferite utilaje destinate pentru pregătirea/modificarea plăcilor etc.           

De asemenea, la organizatorul grupului, au fost depistate un set de înscrisuri de evidență a carburantului sustras, inclusiv a proceselor de valorificare ulterioară a acestuia (vânzări ilicite și necontabilizate, etc.). 

Persoanele implicate își recunosc vina integral, acestea fiind cercetate în stare de libertate.   

La moment, organul de urmărire penală a pornit procedura penală conform prevederilor art. 190 alin. 5 ”Escrocheria”, art. 255 alin. 2 ”Înșelarea clienților” și 244 alin. 2 ”Evaziune fiscală” Cod penal al RM. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă  închisoare de până la 6 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău