VIDEO | Electorală de milioane: Cât costă promisiunile electorale și cine le sponsorizează (ZdG)

  • 03 Februarie 2019 12:28
VIDEO | Electorală de milioane: Cât costă promisiunile electorale și cine le sponsorizează (ZdG)

La 25 ianuarie, oficial, a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2018. Cei mai importanți actori politici s-au lansat în competiție nu doar cu promisiuni, dar și cu cheltuieli de milioane de lei.

Topul partidelor cu cele mai mari venituri acumulate în prima săptămână a electoralei, realizat de Ziarul de Gardă, este deschis de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). În vistieria acestora au ajuns 4,6 milioane de lei, bani care constituie veniturile formațiunii acumulate anul trecul din cotizații sau donații.

Lista continuă cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), care a înregistrat venituri de 3 590 000 de lei. Cea mai mare parte din sursele financiare, mai exact 3,5 milioane de lei,  sunt bani din vistieria PDM acumulați anul trecut, iar alți 90 de mii au fost donați de trei membri ai PDM: Igor Vremea, deputat PDM; Svetlana Rotundu, președinta raionului Șoldănești și Svetlana Rusu, vice-președinta organizației raionale Florești a PDM și directoarea Centrului Medicilor de familie Florești. Fiecare dintre cei trei a donat câte 30 de mii de lei.

În prima săptămână de campanie, Partidul Politic „Șor” a avut venituri de 2,7 milioane de lei, banii provenind de la mai multe SRL-uri. Printre donatori se numără „DUFREMOL” SRL, condus de Ilona Șor, mama vitregă a lui Ilan Șor, care a oferit 623 mii de lei. Alt donator, „Aeroport Handling” SRL, a donat 695 mii de lei. Firma e condusă de Arcadie Ciochină, membru al consiliului de administrare al „Avia Invest” SRL – care a luat în concensiune Aeroportul Internațional Chișinău. Câte 695 mii lei au oferit alte două SRL-uri: „CLEANING A.E” SRL și „Aerofood” SRL.

Topul partidelor este continuat de Partidul Comuniștilor din R. Moldova, care a înregistrat venituri de 500 de mii de lei, sumă obținută de partid din activitatea de administrare a proprietății sale.

O sumă aproape identică a declarat Blocul electoral ACUM – 455 mii de lei, bani oferiți de 38 de donatori, sumele variind între 200 și 20 mii de lei.

Cei mai puțini bani au fost declarați de Partidul Politic „Partidul Nostru” (PN), condus de Renato Usatîi. PN a înregistrat venituri de 102 mii de lei, partidul fiind singurul donator.

Prețul promisiunilor politice

Peste trei milioane de lei, PDM a cheltuit în prima zi de campanie pentru a-și promova imaginea la tv, radio și pe rețelele de socializare. Cei mai mulți bani,1,8 milioane de lei, nu au fost decât transferați de democrați dintr-un buzunar în altul, fiind plătiți pentru publicitatea la televiziunile controlate direct și prin intermediari de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc: PRIME TV – 745 mii lei, Canal 2 – 279 mii lei, Canal 3 – 279 mii lei, Publika TV – 372 mii lei și CTC MEGA – 149 mii lei.

Alți 155 mii lei au fost cheltuiți pentru publicitate la posturile de televiziune NTV Moldova și THT Exclusiv TV, ale deputatului socialist Corneliu Furculiță. În aceeași listă intră mai multe posturi TV și de Radio din diferite raioane ale R. Moldova.

Pentru servicii de promovare pe social media, PDM a plătit 81 mii de lei. Firma contractată a fost „Identic Studio” SRL, care aparține lui Radu Balan, soțul Cristinei Balan, vicepreședinta PDM, Ambasadoarea R. Moldova în SUA.

La rândul lor, socialiștii au cheltuit în prima zi de campanie peste 1,3 milioane de lei. La fel ca și PDM, socialiștii au alocat cea mai mare parte a sumei pentru publicitate în mass-media afiliată partidului. Respectiv, posturile NTV Moldova și THT Exclusiv TV, care aparțin deputatului socialist Corneliu Furculiță, au fost plătite cu câte aproape 136 de mii de lei. Canalul Accent TV, beneficiar al căruia este omul de afaceri Vadim Ciubara, despre care presa a scris că a fost consilierului lui Igor Dodon când acesta se afla la șefia PSRM, s-a ales cu 13 591 de lei, iar ziarul „Socialiștii” va promova formațiunea cu 375 de mii de lei.

O sumă importantă, de 122 mii de lei, a ajuns la postul public de televiziune, iar 124 mii de lei au fost plătiți firmelor „Independent Media” SRL și „Transcom-AG” SRL pentru publicitate stradală.

Partidul Șor s-a lansat în campanie cheltuind 2,4 milioane de lei pentru promovarea imaginii electorale. Peste 730 mii de lei au ajuns la postuirle tv afiliate PDM, iar 633 745 de lei – la postul public de televiziune. Banii rămași au fost împărțiți pentru publicitatea în presa scrisă – 293 de mii de lei, pentru publicitatea radio – peste 236 mii de lei, pentru promovarea online – 250 mii de lei și pentru posterer și alte obiecte cu simbolica de partid – 231 mii de lei.

Partidul Comuniștilor din R. Moldova a făcut primele investiții din campanie pentru publicitatea radio, achitând 132 mii de lei, și pentru tipărirea materialelor promoționale în valoare de 12 900 de lei și pentru editarea ediției speciale a ziarului „Comunist” – 31 350 de mii de lei.

PN a început campania cu cheltuieli modeste, spre deosebire de celelalte formațiuni. PN a investit 50 400 de lei pentru tipărirea ziaruluI partidului și 6 600 de lei pentru articole promoționale cu simbolica formațiunii.

Blocul Platforma DA-PAS a utilizat primii bani electorali pentru achiziționarea combustibilului, 100 de mii de lei, pentru închirieirea sălilor de evenimente în diferite localități, 12 562 de lei, și locațiunea în scop electoral a unor încăperi, 15 295 de lei. Deși e promovat de anumite instituții media, Blocul nu raportează cheltuieli efectuate în acest scop. Totodată, în raportul prezentat la CEC, Blocul Platforma DA-PAS susține că a investit în publicitatea online 50 de mii de lei, iar în promovarea la radio – cinci mii de lei. Pentru standuri, banere, afișe și corturi, candidatul a achitat 28 mii de lei, iar pentru afișe, cărți de vizită și postere – 25 850 mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău