VIDEO | Dragoș Tudorache: R. Moldova trece printr-un moment special, care îi oferă o șansă istorică în ceea ce privește schimbarea traseului politic și economic

  • 27 Ianuarie 2022 09:37
VIDEO | Dragoș Tudorache: R. Moldova trece printr-un moment special, care îi oferă o șansă istorică în ceea ce privește schimbarea traseului politic și economic

Europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, a prezentat în AFET draftul Raportului dedicat implementării Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Într-un video pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul susține că acesta este al doilea, iar momentul se suprapune cu o criză de proporții în estul Europei, informează TVRMOLDOVA.MD.

„Am prezentat în AFET draftul Raportului dedicat implementării Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Este al doilea raport din această legislatură pe care îl coordonez din calitatea de raportor al Parlamentului European. Momentul se suprapune cu o criză de proporții în estul Europei. Influența nefastă a Kremlinului asupra țărilor din regiune, foste republici sovietice sau nu, este una care a schimbat destinul a milioane de europeni și a produs stagnare economică, sărăcie, subdezvoltare și încălcări repetate ale drepturilor omului”, susține Dragoș Tudorache, potrivit sursei citate

„Le-am văzut și experimentat și în România, dar în timp ce noi suntem deja în NATO și în UE, iar acum tocmai am fost invitați să începem discuțiile pentru asocierea la OECD, țările din fostul spațiu sovietic se luptă să supraviețuiască războiului hibrid dus permanent de Rusia, șantajelor economice, influenței politice și corupției endemice devenite practică socială. E și cazul Republicii Moldova, după cum e și cazul altor țări din Parteneriatul Estic.
Astăzi, Republica Moldova trece printr-un moment special, care îi oferă o șansă istorică în ceea ce privește schimbarea traseului politic și economic”, precizeză eurodeputatul.

„Multe dintre reformele agreate împreună cu Bruxelles-ul în ultimii ani sunt restante și multe pachete de asistență financiară sunt în continuare condiționate de aceste măsuri dure și necesare. Cu toate acestea, situația se schimbă de la o zi la alta, guvernul proeuropean de la Chișinău și majoritatea parlamentară dau semne clare că înțeleg situația și acțiunile care trebuie implementate și pot conta pe sprijinul european, după cum s-a văzut în ultimele săptămâni”, mai menționează europarlamentarul.

„Criza energetică va continua și e nevoie de multă susținere. Reformele dedicate statului de drept, sistemului juridic și luptei anticorupție nu vor schimba Republica Moldova peste noapte și vor provoca reacții virulente din partea celor care vor pierde controlul asupra instrumentelor cu care erau obișnuiți să controleze politic țara. Toate se vor regăsi în raportul care va fi votat în această primăvară în plenul Parlamentului European și toate au menirea de a fi o analiză onestă a stării de fapt, de a produce recomandări și încurajări pentru a continua pe calea democrației și a apropierii de valorile europene. Sunt onorat de misiunea pe care am primit-o din partea colegilor mei și munca mea va fi dedicată nevoilor cetățenilor Republicii Moldova și mandatului primit ca europarlamentar”, a punctat Dragos Tudorache.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău