VIDEO | Cum recunoaștem fructele și legumele cu pesticide din magazine

  • 17 Mai 2017 07:22
VIDEO | Cum recunoaștem fructele și legumele cu pesticide din magazine

Fructele si legumele de import le găsim de obicei în supermarketuri. Unele dintre ele au etichete ce conțin niște coduri. Aceste coduri arată dacă fructul a fost crescut bio, cu îngrășăminte chimice sau daca a fost modificat genetic. Iata cum le interpretăm.

Unele fructe și legume din supermarketuri și din piețe au niște stickere lipite, care conțin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU. Sunt stabilite de Federația Internațională pentru standardul produselor și sunt folosite din anul 1990, scrie Digi24.

Este vorba despre un cod din 4 sau 5 cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Astfel veți înțelege și diferența de preț dintre portocalele organice și cele crescute convențional, de exemplu, care pot arăta la fel.

Dacă un fruct are codul de pe autocolant format din 4 cifre, înseamnă că a fost crescut convențional, adică s-au folosit îngrășăminte chimice și pesticide. Un exemplu este un măr pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015.

Așadar, codurile PLU din 5 cifre pot incepe cu cifra 8 sau cu cifra 9. Cele care încep cu 8 arată faptul că vegetalele respective au fost modificate genetic. De aceea, este indicat să evitați astfel de produse. Dacă, în schimb, codul începe cu cifra 9, înseamnă că producția a fost cultivată ecologic. Adică puteți cumpăra cu încredere fructele și legumele dorite. Acestea au fost crescute natural, fără îngrășăminte chimice. Singurul dezavantaj este prețul. De obicei sunt mult mai scumpe decat cele crescute cu pesticide.

Trebuie să mai știți că nu toate legumele și fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU. Producătorii sunt obligați să îl pună fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucată în parte.

Dacă, însă, cumpărați vegetale de import din supermarketuri, alegeți-le pe cele care au codul scris pe autocolant. Și mai bine ar fi să le achiziționați din piață, dar și aici se găsesc multe fructe și legume de import, nu doar autohtone. Bineînțeles, cele mai sănătoase sunt cele cultivate în grădina proprie ori cele luate de la un producător local în care aveți încredere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău