VIDEO | Cel mai vechi film din lume a fost restaurat cu ajutorul inteligenței artificiale

  • 19 Noiembrie 2022 12:28
VIDEO | Cel mai vechi film din lume a fost restaurat cu ajutorul inteligenței artificiale

Un youtuber a folosit algoritmi de inteligență artificială pentru a reorganiza părțile rămase din cel mai vechi film cunoscut vreodată.

Filmul original, cunoscut sub numele de „Roundhay Garden Scene”, a fost filmat de inventatorul francez Louis Le Prince pe 14 octombrie 1888.

Filmul prezintă un grup de patru persoane, printre care Joseph și Sarah Whitley, (socrii lui Le Prince), fiul său Adolphe, și Harriet Hartley, care merg într-un cerc mic în jurul grădinii Whitley, lângă orașul britanic Leeds.

 

Cum arătau filmele în 1888?

Le Prince este creditat ca fiind prima persoană care înregistrează imagini de mișcare pe film, deși rămâne necunoscut în prezent, probabil din cauza dispariției sale bizare în 1890, conform iflscience.com, citează Playtech.

Cu o durată de numai câteva secunde și o fotografie de 12 de cadre pe secundă, clipul alb-negru marchează un pas incredibil în dezvoltarea tehnologiei.

Dacă te gândești, în 1888 Van Gogh își picta capodoperele, Jack The Ripper se plimba pe străzile din East London, iar Turnul Eiffel era încă în mijlocul construcției.

Deși filmul nu ar câștiga nici un Oscar în zilele noastre, în 1888 este lesne de înțeles că reprezenta ceva cu totul special.

Cum a fost reconstituit filmul?

Pentru a reorganiza legendarul videoclip, youtuberul Denis Shiryaev a colorizat și editat cadrele video originale cu ajutorul unui ansamblu de rețele neurale.

Denis Shiryaev a explicat într-un videoclip încărcat pe YouTube întregul proces de restaurare. Shiryaev a început prin a obține fotografiile din videoclip de pe site-ul muzeului de Știință al Marii Britanii.

Cadrele individuale au fost apoi centrate pe algoritmi, iar nivelurile de luminozitate ale acestora au fost modificate pentru a crea o imagine mai consistentă.

După adăugarea unei tente de culoare la cadre, rețelele neurale au fost utilizate pentru a “umple în mod eficient golurile” cadrelor lipsă, oferind filmului un flux mai realist.

Din numai 20 de cadre originale, proiectul definitivat număra aproximativ 250 de cadre. În final, au fost adăugate sunete de fundal, iar partea de film poate fi văzută pe canalul de YouTube al lui Shiryaev.

Sarah Whitley, femeia mai în vârstă din film, a murit la 10 de zile după ce scena a fost filmată. În mod și mai ciudat, Le Prince a dispărut în mod misterios în 1890, în timpul unei călătorii cu trenul către regiunea franceză Dijon. Trupul și bagajele nu au fost niciodată găsite.

Nu este singurul proiect de acest tip pe care Denis Shiryaev îl prezintă publicului său online. Pe canalul său de Youtube mai pot fi găsite și alte filme sau fragmente de filme vechi cu adevărat interesante.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău