VIDEO | A fost lansat Institutul Național pentru Educație și Leadership. Maia Sandu: Mizez pe contribuția profesorilor la educarea unei societăți pregătite pentru viitorul european al Republicii Moldova

  • 25 Februarie 14:45
VIDEO | A fost lansat Institutul Național pentru Educație și Leadership. Maia Sandu: Mizez pe contribuția profesorilor la educarea unei societăți pregătite pentru viitorul european al Republicii Moldova

Astăzi, 25 februarie, în Republica Moldova a fost lansat Institutul Național pentru Educație și Leadership (INEL). Scopul instituției este îmbunătățirea sistemului de formare și dezvoltare profesională a profesorilor din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

La evenimentul de lansare a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care s-a arătat convinsă că Institutul va reuși să ridice calitatea predării în școli, va ajuta pedagogii să adopte metode de predare noi și să se adapteze mai bine la condițiile moderne, tot mai complexe, din sălile de studii.

„Vrem ca educația, și nu doar cea din școală, să facă din fiecare copil din Moldova un adult independent, responsabil pentru propriile decizii, capabil să găsească soluții la probleme complexe și să-i ajute cu generozitate pe alții”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președinta a vorbit despre importanța educației timpurii pentru cultivarea valorilor precum pace, libertate, democrație, diversitate, respect pentru demnitatea și viața fiecărui om, mai ales în contextul aspirațiilor Republicii Moldova de a deveni parte a Uniunii Europene.

„Mizez pe contribuția fiecăruia dintre voi la educarea unei societăți pregătite pentru viitorul european al Republicii Moldova – în pofida creșterii gradului de complexitate și incertitudine în care trăim. Și vă promit că vom fi alături în acest efort. (...) De aceea am încredere și în înțelepciunea, și capacitatea creativă a profesorilor din Moldova. Împreună cu voi, putem duce țara în Uniunea Europeană și putem oferi moldovenilor un viitor al păcii și bunăstării”, a evidențiat Maia Sandu.

Potrivit Guvernului RM, în cadrul INEL vor activa 17 angajați care vor forma o rețea din circa 1000 de mentori, salarizați adițional, aleși din rândul celor mai buni profesori. Mentorii  vor ajuta tinerii specialiști, stagiarii, dar și colegii în dezvoltarea profesională la locul de muncă. Implicarea acestora va susține comunitatea educațională să inoveze și să aplice metode eficiente de predare și conducere.

De asemenea, Institutul Național pentru Educație și Leadership va fi responsabil de realizarea cercetărilor în domeniul formării cadrelor didactice, de elaborarea materialelor metodologice și a ghidurilor, precum și de inițierea unor proiecte și colaborări naționale în ramura gestionată. În același timp, personalul instituției va desfășura activități de promovare în societate a statutului personalului din învățământ și de încurajare a tinerilor să urmeze o carieră didactică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău