Victor Parlicov a avut o întrevedere cu omologul său român Sebastian-Ioan Burduja. Oficialii au trecut în revistă evoluțiile pe cele trei proiecte de interconexiune energetică cu România, Vulcănești – Chișinău, Bălți – Suceava și axa Chișinău – Iași

  • 12 Septembrie 2023 13:41
Victor Parlicov a avut o întrevedere cu omologul său român Sebastian-Ioan Burduja. Oficialii au trecut în revistă evoluțiile pe cele trei proiecte de interconexiune energetică cu România, Vulcănești – Chișinău, Bălți – Suceava și axa Chișinău – Iași

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu omologul său român Sebastian-Ioan Burduja, fiind puse în discuție mai multe subiecte legate de relațiile bilaterale pe domeniul energetic, inclusiv ultimele evoluții din Republica Moldova și regiune, transmite Ministerul Energiei.

Ministrul Parlicov și-a exprimat încrederea că extinderea OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România în Republica Moldova, va crea piața de energie și impulsiona alte proiecte inițiate de Ministerul Energiei, cum ar fi contorizarea inteligentă, vehicle-to-grid, introducerea tarifelor diferențiate, etc.

Oficialii au trecut în revistă evoluțiile pe cele trei proiecte de interconexiune energetică cu România, Vulcănești – Chișinău, Bălți – Suceava și axa Chișinău – Iași. De asemenea, au fost discutate oportunitățile de investiții românești în sectorul energetic al Republicii Moldova, participarea Chișinăului în extinderea operațiunilor Centralei nucleare de la Cernavodă, dar și extragerea gazelor naturale din Marea Neagră.

Părțile s-au referit și la opțiunile și condițiile de livrare a energiei electrice din România în cazul în care nu se reușește semnarea unui contract cu centrala electrică de la Cuciurgan.

Victor Parlicov a exprimat mulțumiri pentru sprijinul necondiționat al României, politic, financiar și de expertiză și au discutat despre despre rezultatele auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom și evoluția procesului de unbundling sau operarea separată a transportului de distribuția gazelor naturale. Sistemul de transport a gazelor este în prezent în proces de preluare de subsidiara operatorului român a sistemului de transport, Transgaz. S-au menționat și eventuale riscuri urmare a transmiterii către Moldovagaz și Gazprom a rezultatelor auditului pretinsei datorii și propunerilor Chișinăului de soluționare a acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău