Victor Negrescu: România a acționat cât se poate de clar în a sprijini acest parcurs european al Republicii Moldova și vom continua să o facem într-o manieră insistentă și clară

  • 09 Noiembrie 2023 18:08
Victor Negrescu: România a acționat cât se poate de clar în a sprijini acest parcurs european al Republicii Moldova și vom continua să o facem într-o manieră insistentă și clară

Recomandarea Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina constituie un mesaj de sprijin în mod special pentru cetățenii din cele două țări și, alături de recomandarea ca Georgia să primească statutul de țară candidată, contribuie la crearea treptată a unui bazin al democrației și valorilor europene în jurul Mării Negre, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu (S&D), citat de Agerpres.

''Este esențial pentru stabilitatea regiunii, dar și pentru creșterea influenței României în regiune. Automat, dacă vom avea o zonă mult mai stabilă, noi putem să ne dezvoltăm și mai mult, așadar este în interesul strategic al României să contribuie la aceste eforturi. Aș putea chiar menționa faptul că România, pe toate palierele, din Parlamentul European până la nivel guvernamental, a acționat cât se poate de clar în a sprijini acest parcurs european al Republicii Moldova și vom continua să o facem într-o manieră insistentă și clară'', a spus Negrescu.

În opinia sa, recomandarea adresată miercuri de Comisia Europeană arată că Uniunea Europeană nu este speriată de mesajele transmise de la Moscova și că în continuare își dorește ca Republica Moldova să se dezvolte, cetățenii moldoveni să trăiască mai bine și țara lor să se apropie și mai mult de Uniunea Europeană.

''De fapt, începerea negocierilor înseamnă un drum pe care noi îl sperăm ireversibil spre Uniunea Europeană și în acest sens cu cât ei (RMoldova) vor parcurge mai repede etapele spre aderare, cu atât acest drum nu mai poate fi deturnat de forțele agresive ale Federației Ruse și în mod special ale regimului reprezentat de Vladimir Putin. Deci este un mesaj de solidaritate cu cetățenii din Ucraina și Republica Moldova'', a accentuat eurodeputatul român.

El și-a exprimat speranța că recomandarea Comisiei va fi aprobată, cu ''niciun fel de întârziere și fără condiționalități suplimentare'', de liderii statelor UE la Consiliul European din decembrie.

''Trebuie să spun că noi, la nivelul Parlamentului European, am fost primii care am cerut să se înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Am avut o rezoluție aprobată în urmă cu câteva săptămâni, pe care am co-semnat-o și am susținut-o împreună cu mai mulți colegi din Parlamentul European. Acum avem această evaluare pozitivă a Comisiei Europene și această propunere ce urmează a fi discutată în Consiliul European și, evident, mă aștept ca șefii de stat și de guverne să aprobe această recomandare fără niciun fel de întârziere și fără condiționalități suplimentare. Din nefericire, există state care au exprimat, cel puțin în ultimele luni, anumite reticențe, mai ales față de Ucraina, mai puțin față de Republica Moldova. Trebuie să oferim clarificări, să explicăm că este vorba de un parcurs, de un proces. Cele două țări trebuie să facă toate reformele cerute în UE'', a adăugat Victor Negrescu.

Având în vedere rezultatele obținute de Republica Moldova și Ucraina și eforturile de reformă în curs, Comisia Europeană a recomandat miercuri Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia a recomandat Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și R.Moldova vor fi adoptat anumite măsuri-cheie și este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău