Victor Chirilă: ”România a devenit unul dintre cei mai activi și importanți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova” (Revista presei)

  • 28 Aprilie 2020 09:43
Victor Chirilă: ”România a devenit unul dintre cei mai activi și importanți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova” (Revista presei)

Revista presei din 28 aprilie 2020

Toți lucrătorii medicali din cadrul Substației Asistență Medicală Urgentă, sectorul Râșcani, au fost testați pentru COVID-19, a menționat șeful Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Boris Golovin, transmite Ziarul de Gardă. Șeful Substației, Aurel Grițco, este acuzat că ar fi permis lucrătorilor medicali să iasă la muncă, chiar dacă prezentau simptome de COVID-19. Ziarul de Gradă a fost contactat de către Natalia Cebotari, soția unui infirmier, care a comunicat că soțul ei ar putea fi infectat cu COVID-19, după ce medicul cu care a muncit în gardă a fost testat pozitiv cu coronavirus. ,,Cum au ascuns despre starea de sănătate a lucrătorilor din substație, așa și ascund până în prezent”, afirmă aceasta. Soțul Nataliei, Dumitru face naveta din Pohrebea la Chișinău. Administrația spitalului i-a spus lui Dumitru să facă testul pentru COVID-19 abia la o zi, după ce s-a confirmat infecția la colega acestuia cu care muncește în echipă și a contactat. ,,Cel mai probabil, sunt infectat. M-am contaminat de la o asistentă medicală cu care am lucrat împreună joi, 23 aprilie. (…) Nu vă pot spune cu câte persoane am contactat. Noi am fost în serviciu, iar timp de 24 de ore am avut 14 chemări”, a afirmat și infirmierul în discuție cu jurnaliștii.

Europarlamentarul român, Victor Negrescu, este de părere că Republica Moldova ar avea soluții alternative de accesare a banilor, în afara împrumutului din Federația Rusă. El a declarat la TVR Moldova că: „Există soluții de finanțare și în UE. Sunt convins că existau instituții bancare, inclusiv din România, să acorde o astfel de finanțare. De asemenea sunt convins ca BEI, BERD, BM, FMI, instituții finaciare europene, regionale, locale sau globale cred că și-ar fi depus efortul pentru a sprijini Republica Moldova. Mi-aș dori ca Republica Moldova să fie sigură pe sine, să nu fie dependentă, există soluții alternative și sper că au fost evaluate”, a menționat europarlamentarul. Potrivit lui, pentru accesarea unor credite din partea structurilor internaționale este necesară o transparență privind cheltuirea banilor, lucru ce nu ar fi confortabil pentru unii actori politici de la Chișinău.

”CREDITUL RUSESC: de la drumuri la… pensii, salarii și șantaj”, titrează Gazeta de Chișinău, care îl citează pe analistul economic, Veaceslav Negruța, cu un comentariu oferit pentru portalul Stop Fals.  „Nu poate președintele Igor Dodon să transpună Curții Constitutionale obligațiunea plății salariilor. Pentru că pentru salarii și pensii mai sunt și veniturile interne ale bugetului, din impozite și taxe achitate de fiecare dintre noi și agenți economici. Exact pentru asta și sunt banii de la Fondul Monetar Internațional: 235 de milioane de dolari intrate pe conturile Băncii Naționale a Moldovei și puse la dispoziția Guvernului. Urmează să fie și alte resurse pentru susținere bugetară de la UE. Declarațiile președintelui Dodon că din mai nu vor fi achitate salarii și pensii – este un fals. Și este o formă de șantaj aplicat judecătorilor Curții Constituționale și întregii societăți pentru a-și obține Acordul mult dorit”.

România a devenit unul dintre cei mai activi și importanți parteneri de dezvoltare ai republicii noastre. R. Moldova este statul prioritar al asistenței pentru dezvoltare a Romaniei (RoAid)”, subliniază analistul de politică externă, Victor Chirilă, într-un comentariu pe marginea Parteneriatului Strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, care a împlinit 10 ani. Comentariul este publicat de Ziarul Național. ”În această perioadă, România a acordat Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, iar creditul de 150 de milioane de euro acordat în 2016 a salvat țara noastră de colaps financiar ca urmare a marelui furt bancar. (…) Lista realizărilor poate continua. (…) Din punctul nostru de vedere, anume integrarea infrastructurală și economică trebuie să reprezinte prioritatea Nr. 1 a Parteneriatului nostru Strategic cu România pentru următoarea decadă, care va fi crucială pentru viitorul Republicii Moldova ca stat independent, suveran și european”, subliniază autorul.

Adevărul notează că fostul președinte al României și actual europarlementar Traian Băsescu spune că fără NATO, tancurile lui Putin ar putea veni oricând peste țările din flancul estic al NATO și că Rusia este o amenințare reală pentru toate statele de la Marea Neagră. Afirmațiile au fost făcute într-un interviu pe care Traian Băsescu l-a acordat Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia. ”După evenimentele din 2008 în Georgia și 2014 în Ucraina, care au culminat cu anexarea Crimeei și războiului în estul Ucrainei, am înțeles că Rusia reprezintă un pericol real - o amenințare reală pentru securitate, nu una teoretică”, a subliniat Traian Băsescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău