Victor Chirilă: ”Regimul a fost înfrânt, dar nu și învins. Iar actualul șef de stat este exponentul și produsul notoriu al regimului oligarhic” ( Revista presei )

  • 11 Iunie 2019 09:41
Victor Chirilă: ”Regimul a fost înfrânt, dar nu și învins. Iar actualul șef de stat este exponentul și produsul notoriu al regimului oligarhic” ( Revista presei )

Revista presei - 11 iunie 2019

Regimul a fost înfrânt, dar nu și învins”, scrie expertul Victor Chirilă, într-un articol publicat de Ziarul Național. „Tentaculele/rădăcinile sistemului oligarhic sunt adânc implantate în societatea noastră: în instituții, birocrație, economie, societatea civilă, justiție, partide, mediu de afaceri, autorități locale și, nu în ultimul rând, în chiar actualul Parlament. Iar actualul șef de stat este exponentul și produsul notoriu al regimului oligarhic, subliniază autorul. Extirparea caracatiței oligarhice va dura nu luni, ci ani, mulți ani. În următoarele zile, clientela regimului de ieri se va întrece în depunerea jurământului de loialitate față de noua putere, căutând disperată un nou stăpân pentru a-și asigura protecția. Va fi un deja-vu... Cine va domina/controla aceasta clientelă vă fi stăpânul Moldovei de mâine. Rusia și Dodon înțeleg perfect acest lucru și vor face tot posibilul ca Partidul Socialiștilor să dispună de instrumentele necesare pentru a pune stăpânire pe clientela regimului de ieri. Prin urmare, interesul Rusiei și a lui Dodon & Co nu este nicidecum dezoligarhizarea, ci scoaterea lui Plahotniuc din joc și preluarea caracatiței sale oligarhice”, scrie Victor Chirilă.

În opinia editorialistului Nicolae Negru de la Ziarul Național, „în afară de satisfacția răzbunării, Rusia a câștigat plasând în echipa guvernamentală a Maiei Sandu doi miniștri socialiști. Îngrijorează faptul că apărarea și securitatea Republicii Moldova au fost date pe mâna Moscovei. Ura acumiștilor față de Plahotniuc ar putea să ne coste scump. Totul abia începe”, atenționează comentatorul.

Decât Dodon, mai bine Plahotniuc? – o întrebare pusă într-un editorial semnat de Vlad Țurcanu pentru Podul.ro. Da, dilema nici măcar nu e nouă, scrie autorul care amintește că în ianuarie 2016, Occidentul, căruia România i s-a alăturat, a preferat să susțină regimul lui Vladimir Plahotniuc, decât să riște în Republica Moldova alegeri parlamentare anticipate în care partidul lui Igor Dodon, PSRM, era creditat cu prima șansă să învingă. În consecință, președintele Nicolae Timofti a fost încurajat să-l desemneze în funcția de premier pe omul lui Plahotniuc, incolorul Pavel Filip.  De atunci au trecut trei ani și jumătate. Guvernul lui Pavel Filip a rămas pro-european doar cu numele, comentează autorul, deplângând faptul că raporturile cu UE au fost compromise și cine știe cât va dura ca să fie refăcute. Sărăcia și exodul populației s-au accentuat. Democrația s-a erodat până la cote minime”, constată autorul.

Adevărul reține declarația fostului președinte al Georgiei Mihail Saakashvili, care a declarat că Partidul Democrat din Moldova, condus de Vlad Plahotniuc, se află ilegal la putere, iar ceea ce se întâmplă actualmente la Chișinău este o tentativă de lovitură de stat a democraților, care încearcă să se mențină cu orice preț la putere prin sistemul judecătoresc pe care „l-a monopolizat”.

Noapte albă în fața mai multor instituții de stat, titrează Agora, care a surprins într-un clip video sutele de persoane din fața Curții Constituționale, Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale. Primele corturi din fața mai multor instituții de stat au apărut în seara zilei de sâmbătă, 8 iunie, la câteva ore după ce PSRM și ACUM au votat în Parlament un nou Guvern în frunte cu Maia Sandu. Tot în acea zi în funcția de președinte a Parlamentului a fost aleasă Zinaida Greceanîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău