Victor Chirilă | Există sau nu „identitatea transnistreană”? (Revista presei)

  • 04 Aprilie 2019 09:21
Victor Chirilă | Există sau nu „identitatea transnistreană”? (Revista presei)

Revista presei - 4 aprilie 2019.

La această etapă rămân în vigoare 4 scenarii – spune Igor Dodon, în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, referindu-se la recentele consultări cu partidele parlamentare. El a spune că la această etapă, șansele pentru anticipate sunt de 60% iar pentru găsirea unui compromis în vederea formării unei majorități parlamentare de  40%.

PSRM, gata pentru anticipate – titrează Cotidianul, care notează că socialiștii nu vor formarea unei guvernări „cu orice preț politic”.

Cum evoluează negocierile între PDM, PSRM și Blocul ACUM - aflați din Ziarul de Gardă. 

În contextul împlinirii a 10 ani de la protestele din 7 aprilie, Ziarul de Gardă scrie cum au fost gestionate timp de un deceniu dosarele intentate în urma protestelor. „Credeam că se duc comuniștii și va fi totul bine la noi”, spune într-un interviu din Ziarul de Gardă, Victor Aramă, victimă a evenimentelor din aprilie 2009. 

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă mai găsiți un articol despre conducătorii Federației Moldovenești de Fotbal, care s-au menținut în fotoliile de conducere mai mulți ani în șir. În articolul „Afacerea Fotbalul” veți afla ce averi și ce afaceri gestionează ei și familiile lor.

„Există sau nu „identitatea transnistreană”? – o întrebare pusă de expertul Victor Chirilă în Ziarul National. Autorul constată că o anumită parte dintre cetățenii noștri de pe malul stâng al Nistrului se identifică ca transnistreni, antipozi ai moldovenilor românizați de pe malul drept, iar una dintre principalele cauze ale acestei stări de fapt este propaganda rusească. Potrivit autorului, vina principală este a autorităților de la Chișinău, vechi și noi, care au ignorat și continuă să ignore totalmente dimensiunea cultural-identitară a politicii de reintegrare. Expertul atenționează că noua „indentitate transnistreană” nu este altceva decât vechiul șovinism velicorus îmbălsămat într-o forma postmodernistă. Or, o astfel de identitate trebuie deconspirată și combătută cu orice preț și nicidecum doar negată/ignorată existența ei, scrie Victor Chirilă într-un editorial pe Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău