Victor Brauner – un fenomen al picturii suprarealiste românești

  • 30 Iunie 2016 17:09
Victor Brauner – un fenomen al picturii suprarealiste românești

Pictorul despre care se afirmă că este al doilea, după Brâncuși, în ordinea celor mai bine cotați plasticieni români ai tuturor timpurilor, s-a născut la Piatra Neamț, în 15 iunie 1903, și s-a stins din viață la Paris, în 12 martie 1966.

Familia este însă una care peregrinează și se spune că, după 1908, se stabilește pentru o scurtă perioadă la Hamburg, apoi la Viena, unde cei doi copii, mai mari, fac și școli în limba germană, ca, în 1914, familia să se întoarcă în România și să se stabilească, pentru 4 ani, pe durata războiului, la Brăila.

Despre el, poeta Gabriela Melinescu afirma: „Victor Brauner a fost complex, ambiguu, polimorf până la coșmar. Pentru el, picto-poezia însemna a visa lumea în cuvânt, imagine și ritm”.

Victor Brauner aparține unei familii care a dat culturii românești două mari nume, Victor și Harry Brauner, primul reprezentant al picturii suprarealiste, în principiu, cel de-al doilea un foarte important etnomuzicolog, cel care a cules peste 5.000 de cântece populare din întreaga Românie.

Una dintre lucrările sale de mare importanță, premonitorie într-un fel, „Omul cu ochiul scos”, o lucrare care ar putea fi caracterizată printr-o plasticitate aproape clasică, cu acest element special – care înseamnă ochiul.

În 1938, când se va stabili definitiv în Franța, chiar va rămâne fără un ochi, în urma unui incident pe care a încercat să-l aplaneze și s-a trezit cu un ciob de sticlă în ochi și a rămas pentru toată viața fără el. De altfel, motivul ochiului este unul dintre cele care au fundamentat arta lui Victor Brauner, așa cum, după 1930, va încerca și va reuși să facă un ciclu impresionant. Aceste calități l-au impresionat puternic pe André Breton care la prezentat, în 1934, drept cel mai strălucit suprarealist, singurul care într-adevăr a creat o mitologie personală.

De subliniat că în ultima perioadă, cea din 1954 – 1966, anul morții, Victor Brauner, într-un fel, se întoarce și spre mitologia românească, trăindu-și în același timp mitologia personală, așa cum o demonstrează cel puțin una din lucrările sale, „Sărbătoarea mamelor”, lucrările sale făcând din plastica românească la origini, o plastică de interes mondial.

Studioul: Radio România Reșița
Realizator: Gerhard Chwoika
Responsabil: Mirabela Afronie
Prezentator: Laura Sgaverdea
Voice Over: Laura Sgaverdea
Operator camera: Tiberiu Adam
Editor imagine: Tiberiu Adam

Sursa: eualegromania.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău