Vicepremierul Vlad Kulminski a avut o întrevedere cu ambasadorul României, Daniel Ioniță. Situația școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, pe agenda discuției

  • 02 Septembrie 2021 15:15
Vicepremierul Vlad Kulminski a avut o întrevedere cu ambasadorul României, Daniel Ioniță. Situația școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, pe agenda discuției

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, a avut o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare, în contextul discuției avute, oficialii s-au referit la situația actuală în procesul de reglementare transnistreană, agenda de lucru și prioritățile Chișinăului pe diverse subiecte de importanță majoră pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului, perspectivele avansării în procesul de reglementare.

Au fost abordate și alte teme de actualitate precum: respectarea drepturilor omului în raioanele de est ale țării, situația școlilor cu predare în limba română, libera circulație și participarea în traficul rutier internațional a automobilelor din regiunea transnistreană.

„S-a menționat sprijinul consecvent al României în calitate de susținător activ al modernizării țării și al implementării proiectelor de dezvoltare regională, inclusiv în domeniile social-economic și al educației, cu acordarea unui sprijin consistent în reabilitarea și reconstrucția grădinițelor și a instituțiilor de învățământ”, se mai arată în comunicat.

Amintim că Asociația Promo-LEX a emis ieri, 1 septembrie, un comunicat în care constată că, timp de peste trei decenii, cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană se confruntă cu numeroase presiuni și intimidări din partea administrației de facto de la Tiraspol. „Un nou an școlar, dar cu probleme vechi”, notează asociația, precizând că este vorba despre lipsa sediilor proprii și neadaptarea celor curente la procesul educațional, citațiile și riscul de înrolarea în așa-numita armată transnistreană sau provocări privind asigurarea libertății de circulație a persoanelor și bunurilor.

În Gimnaziul Roghi și Gimnaziul Corjova, careurile solemne sunt supravegheate de miliția locală. În anul 2020-2021 nu au fost observate astfel de incidente pentru că nu au fost organizate careuri. Elevilor și profesorilor le este interzisă intonarea imnului Republicii Moldova și arborarea drapelului de stat. Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” nu are un sediu propriu, iar elevii liceului sunt nevoiți să parcurgă zilnic zeci de km pentru a ajunge la școală. Cea mai lungă distanță este de 54 km.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău