Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în R. Moldova

  • 25 Iulie 2019 20:17
Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în R. Moldova

Viceprim-ministrul Vasilii Șova a avut joi, 25 iulie, o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, în cadrul căreia au fost discutate mai multe elemente ce țin de dosarul transnistrean, inclusiv rezultatele ultimei ședințe de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, care a avut loc la 24 iulie curent la sediul Misiunii OSCE din Chișinău, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici pentru reintegrare.

Au fost abordate mai multe inițiative pozitive, planificate de a fi puse în aplicare de Chișinău în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și a fost menționată posibilitatea convocării în toamna anului curent a următoarei runde oficiale a formatului de negocieri ,,5+2”.

Oficialii au discutat și anumite aspecte care necesită atingerea unui consens și consultări adiționale în vederea obținerii unor soluții viabile.

În cadrul dialogului a figurat și problema liberei circulații, fiind reiterată abordarea privind necesitatea asigurării regimului de deplasare nestingherită a persoanelor atât în direcția localităților de pe malul drept, cât și spre malul stâng al Nistrului.

Cu referire la problema școlilor cu predare în grafie latină, s-a reiterat necesitatea soluționării problemei clădirilor și a asigurării desfășurării procesului educațional în conformitate cu standardele existente în sistemul de învățământ.

Vicepremierul pentru reintegrare a precizat că se depun eforturi substanțiale și se analizează multiaspectual opțiuni de rezolvare pragmatică a problemelor din sfera telecomunicațiilor.

Diplomatul american a fost informat și a salutat disponibilitatea Chișinăului și a Tiraspolului de a realiza unele proiecte comune, cum ar fi extinderea liniei de troleibuz din Tighina prin Varnița spre cartierul nordic și reconstrucția drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”.

La final, cei doi oficiali au convenit asupra necesității efectuării unei contribuții valoroase în vederea activizării rolului mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri și a menținerii consultărilor permanente pe aspecte de interes comun.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău