Viața bate filmul | Deturnări de fonduri dubioase ar fi servit la finanțarea filmului "Lupul de pe Wall Street"

  • 19 Octombrie 2016 09:53
Viața bate filmul | Deturnări de fonduri dubioase ar fi servit la finanțarea filmului

Starul hollywoodian Leonardo DiCaprio cooperează la ancheta americană asupra unei mari deturnări de fonduri dubioase care ar fi servit la finanțarea filmului "Lupul de pe Wall Street", informează un comunicat al fundației actorului.

La sfârșitul lunii iulie, autoritățile americane au anunțat o ofensivă judiciară pentru a recupera sute de milioane de dolari furați din fondul public 1Malaysia Development Berhad (1MDB), consacrat dezvoltării economice a Malaeziei.

Potrivit autorităților, circa 100 de milioane de dolari au fost utilizate astfel de către Riza Aziz, fiul vitreg al lui Najib Razak, premierul malaezian, pentru înființarea studioului cinematografic Red Granite.

Acesta a finanțat în întregime filmul "Lupul de pe Wall Street" (2013) al regizorului Martin Scorsese, în care Leonardo DiCaprio este actorul principal. Ministerul de Justiție din Statele Unite a anunțat confiscarea tuturor încasărilor viitoare obținute de acest film, care a raportat câștiguri de circa 400 de milioane de dolari în lume.

DiCaprio a aflat "din presă" de existența acestei anchete și "susține complet toate eforturile pentru a se face dreptate în această afacere", asigură comunicatul. Actorul american, ambasador ONU al bunăvoinței, însărcinat special pe probleme de mediu, a luat imediat legătura cu ministerul pentru a se determina dacă el însuși sau fundația sa dedicată mediului "au primit cadouri sau donații direct sau indirect legate" de acest scandal. Orice donație suspectă "va fi restituită cât mai repede posibil", promite comunicatul. Organizația de conservare a pădurilor Bruno Manser Fonds (BMF), care l-a presat pe DiCaprio să dea dovadă de "transparență", a salutat acest angajament, emițând însă câteva rezerve.

"Multe întrebări rămân în suspans", a estimat asociația într-un comunicat. "Câți bani au primit Leonardo DiCaprio și fundația sa de la persoane expuse politic în Malaezia (...)? Va restitui el cei 25 de milioane de dolari pe care i-a primit pentru rolul din 'Lupul de pe Wall Street' ?" Scandalul fondului 1MDB, care a izbucnit în 2014, zguduie Malaezia și a provocat o serie de investigații care au pus pe jar banca Goldman Sachs și au condus la confiscarea mai multor picturi ale unor mari maeștri, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău