Expertul WatchDog Eugen Muravschi: Bombardamentele ruse în Ucraina afectează sistemul energetic al Republicii Moldova
-
28 Noiembrie 13:49
Sistemul electroenergetic național este stabil, a anunțat Moldelectrica, în contextul atacurilor masive rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Sistemul funcționează în parametri stabili și, deocamdată, nu au fost înregistrate deconectări în urma atacurilor în Ucraina. În cazul intensificării atacurilor, există riscul deconectărilor în zona de nord. Bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina afectează indirect și sistemul electric din Republica Moldova, avertizează experții, transmite Radio Chișinău.
În Republica Moldova nu au fost înregistrate deconectări cauzate de atacul asupra Ucrainei. În cazul unor perturbări majore, însă, cea mai vulnerabilă ar fi zona de nord a R. Moldova, a declarat pentru Radio Chișinău, reprezentantul Moldelectrica Igor Grițco.
„Dacă atacurile se vor intensifica, cel mai mare risc îl reprezintă deconectările liniilor electrice aeriene de 330 kV de la granița cu Ucraina. Aceasta ar reduce semnificativ fiabilitatea sistemului electroenergetic în condițiile unor perturbări majore. Există riscul ca sistemul electroenergetic să intre într-o stare de urgență, ceea ce ar putea duce la deconectarea consumatorilor din anumite zone ale Republicii Moldova. Noi vorbim de zona de nord, însă cu siguranță colegii noștri, în cazul anumitor deranjamente, pe sistemul electroenergetic, care este monitorizat 24/24 de către colegii din dispeceratul central care se află la Chișinău, dar și cei de la dispeceratele din regiunea de Nord-Vest și nord vor interveni prompt, astfel încât consumatorii casnici să nu resimtă aceste efecte”.
Orice lovitură asupra sistemului energetic din Ucraina ne afectează și pe noi, având în vedere că facem parte din același bloc electroenergetic, spune expertul Eugen Muravschi de la comunitatea Watchdog.
„Ucraina, care înainte exporta și la noi și în România, acum este nevoită să importe electricitate din cauza faptului că armata rusă distruge centralele lor. Din această cauză, ei trebuie să utilizeze la maxim capacitățile de import, ceea ce limitează indirect spațiul nostru. Dacă rușii vor distruge și mai multe centrale în Ucraina, aceasta va crește nevoia lor de importuri. Ar fi mai sigur pentru noi să cumpărăm gaz pentru Centrala de la Cuciurgan, astfel încât aceasta să poată produce electricitate local. Bombardamentele din Ucraina au dus practic la limitarea activității uzinei metalurgice din Transnistria, pentru că linia de curent de înaltă tensiune din Ucraina nu mai livrează curent. Și iată un exemplu foarte clar cum companiile și cetățenii din stânga Nistrului sunt afectate de bombardamentele care se întâmplă în Ucraina”.
Rusia atacă de aproape trei ani infrastructura energetică ucraineană. În octombrie 2002, au fost întreruperi de curent și în R. Moldova din cauza suprasolicitării sistemului energetic.