Veteranii care au făcut duminică protest spun că li s-a încălcat dreptul la libera întrunire și au fost amenințați și urmăriți

  • 21 Mai 2020 14:01
Veteranii care au făcut duminică protest spun că li s-a încălcat dreptul la libera întrunire și au fost amenințați și urmăriți

Veteranii de război care au organizat duminică, 17 mai, acțiunea de protest din Piața Marii Adunări Naționale susțin că actuala guvernarea le-au creat impedimente „grosolane” și li s-a încălcat dreptul la libera întrunire. Grupul de inițiativă al protestului acuză că participanții au fost amenințați și urmăriți de către serviciile speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Într-o conferință de presă la IPN, Valerii Sava, veteran de război din Anenii Noi, a declarat că, a doua zi după protest, polițiștii au fost la el acasă și i-au interogat familia pentru a afla cu ce se ocupă dânsul. Totodată, i s-a aplicat o amendă de 22500 lei, deoarece două persoane la protest nu purtau mască. Asta chiar dacă președintele țării personal, într-un live, a spus că nu poartă mască pentru că nu este obligatoriu acest lucru, a remarcat Valerii Sava.


Veteranii îi cer ministrului de interne, Pavel Voicu, explicații de ce grupul de inițiativă al protestului este urmărit și intimidat. Valerii Sava a mai spus că pe 18 mai, premierul Ion Chicu a anunțat că va organiza un dialog cu veteranii, dar nu și-a respectat promisiunea. De aceea, pledează pentru demisia Guvernului.

Veteranul mai spune că mitingul de duminică a fost pașnic și apolitic. Participanții au venit să se plângă pe problemele pe care le au și nicio guvernare nu le-a rezolvat. În mass-media s-a vehiculat, fără dovezi, că protestul este susținut și finanțat din protestul este susținut și finanțat din mai multe partide politice.

„Până la urmă cetățenii simpli s-au convins că noi suntem o forță apolitică și optăm pentru interesele întregii națiuni. Suntem contra tuturor clanurilor criminale aflate la guvernare, care, pe parcursul a zeci de ani, nu au hotărât nimic pentru țară”, a mai spus veteranul.

Mihail Coadă, veteran de război din Dubăsarii Vechi, a spus că a fost sunat de către „poliția criminală” și a fost întrebat cu ce gânduri se duce la protest. Poliția a fost la el acasă și l-a verificat dacă nu are armament.

Serghei Ciobanu, membru al societății civile, a îndemnat veteranii nu permită autorităților să-i intimideze. „Țara noastră trebuie să rămână în mâinile noastre, nu în mâinile unor lași, în mâinile trădătorilor, nu în mâinile unora care au schimbat chipiul pe bani. Noi nu ne vindem domnilor!”, a spus acesta.

Dorel Roșca, veteran, consideră că clasa politică s-a transformat într-o „piață”, unde se bârfesc unii pe alții și fură populația de ani de zile. Potrivit lui, politicienii au fost aleși pentru a ridica economia, pentru crea locuri de muncă, dar ei nu au făcut altceva decât să facă oamenii să plece din țară.

Consiliul Național al Veteranilor de Război a fost constituit la Adunarea Generală a Veteranilor de Război în data de 8 februarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău