Vestul Europei, afectat de o furtună de zăpadă și de vânturi puternice

  • 11 Decembrie 2017 17:25
Vestul Europei, afectat de o furtună de zăpadă și de vânturi puternice

Mii de case au rămas fără curent electric, traficul a suferit perturbări serioase iar școlile au fost închise: zăpada și intemperiile au afectat luni mai multe țări din vestul Europei, relatează AFP.

În Franța, rafalele de vânt ale furtunii Ana au atins viteze de între 140 și 150 km/h, antrenând valuri care riscau să inunde litoralul. Aproximativ 120.000 de locuințe au rămas fără curent la Vendée și în regiunea Loirei, din centru-vest.

În Alpi, riscul de avalanșe este foarte mare după căderile masive de zăpadă din ultimele ore și vânturile puternice de la mare altitudine. În cursul dimineții, ninsorile au afectat și nordul Franței, în timp ce precipitații abundente sunt așteptate pe coasta mediteraneeană.

În Belgia, căderile de zăpadă au determinat anularea mai multor zboruri pe aeroportul din Bruxelles, care i-a sfătuit de dimineață pe călători să renunțe la venirea lor pe aeroport "până la noi ordine" și i-a invitat să țină legătura cu companiile aeriene pentru a se informa despre starea traficului aerian.

Aproximativ 90 de zboruri au suferit întârzieri, iar 50 au fost anulate, potrivit unui comunicat difuzat la prânz de un purtător de cuvânt al Brussels Airport agenției de presă Belga.

Zeci de zboruri au fost suspendate luni și pe aeroportul londonez Heathrow din cauza ninsorilor din ultimele ore care au provocat perturbări ale traficului și închiderea școlilor. Heathrow a anunțat anularea a zeci de zboruri, aeroportul din Edinburgh a anulat șapte zboruri, în timp ce aeroportul din Manchester a suspendat de asemenea 13 zboruri.

În Marea Britanie, sute de școli au rămas închise luni dimineață din cauza ninsorilor și a frigului, iar serviciul meteo a emis pentru Țara Galilor cod galben de vreme rea. Numeroase drumuri au fost închise traficului, mai ales în centrul Țării Galilor, unde stratul de zăpadă a atins în unele zone 30 de centimetri.

Din cauza ninsorii și a înghețului, orașul Birmingham a anunțat că toate școlile și serviciile de transport din localitate sunt luni suspendate.

Furnizorul de electricitate Western Power Distribution, care deservește centrul și sud-vestul Angliei precum și Țara Galilor a estimat la 7.000 numărul clienților lipsiți luni de curent electric.

Și sudul Spaniei este afectat de condițiile meteo vitrege. Serviciul de feribot care leagă portul din Algesiras din Andaluzia de Tanger (Maroc) și de enclava spaniolă Ceuta a fost închis timp de mai multe ore în cursul dimineții înainte de a fi redeschis în jur de 11:00 ora locală

Școlile din Vejer de la Frontera, un oraș cu 20.000 de locuitori din sud-vestul țării, au fost de asemenea închise, în timp ce stațiunea de schi din Sierra Nevada, aproape de Grenada, a anunțat pe site-ul său că luni este închisă.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:0 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău