Veronica Mihailov-Moraru, către avocați: „În contextul reformelor demarate pe segmentul justiției, vă îndemn să fiți parte la aceste schimbări”

  • 09 Septembrie 2023 09:10
Veronica Mihailov-Moraru, către avocați: „În contextul reformelor demarate pe segmentul justiției, vă îndemn să fiți parte la aceste schimbări”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la deschiderea Conferinței internaționale a Uniunii Avocaților din Republica Moldova, eveniment dedicat Zilei avocaturii, sărbătorită în fiecare an la data de 9 septembrie.

Ministra a apreciat tematica dedicată acestei conferințe: „Rolul Avocatului în societatea modernă”. „Multiplele schimbări și provocări pe care le parcurgem în sistemul de drept al țării noastre și nu numai, ne determină să reflectăm asupra rolului avocatului, provocărilor profesiei de avocat – o profesie pe cât de nobilă, pe atât de responsabilă, care stă la temelia unui stat de drept și la respectarea drepturilor omului, arată un comunicat al Ministerului Justiției.

Înainte de a veni la Ministerul Justiției, am practicat avocatura timp de 15 ani. De aceea, urmăresc cu mult interes cum se dezvoltă avocatura din țara noastră. Am apreciat faptul că se pune mai mult accent pe instruirea avocaților și a avocaților stagiari, mai ales pe instruirile specializate, este în crește numărul apărătorilor care colaborează cu birourile de avocați din străinătate, tot mai multe companii străine apelează la serviciile avocaților din țara noastră - un indicator care arată că putem presta servicii de calitate”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

În același timp, ministra Justiției a subliniat că, din păcate, avem și avocați care discreditează profesia fie din indiferență și incompetență profesională, fie din lipsă de integritate. Și am îndemnat avocații să nu se lase pradă practicilor vicioase, mai ales ținând cont de faptul că misiunea avocatului este de a apăra dreptatea, de a scoate adevărul la suprafață prin mijloace legale, corecte și cu discernământ.

Lupta împotriva corupției trebuie să fie un deziderat comun, doar așa vom putea avansa spre calea integrării europene și obține încrederea societății în toți actorii justiției.

„De asemenea, cunoaștem bine și existența riscurilor profesiei. De aceea, pentru a reduce la maxim imixiunea în activitatea avocatului, recent, am operat modificări la Codul penal (au fost votate în Parlament, în prima lectură). Mai exact, acesta a fost completat cu o componentă nouă de infracțiune – amestecul în activitatea avocatului sau avocatului stagiar cu scopul de a împiedica reprezentarea și/sau apărarea clientului”, a menționat ministra Mihailov-Moraru.

În contextul reformelor demarate pe segmentul justiției, a evidențiat faptul că s-au deschis mai multe oportunități pentru avocați de a fi parte la aceste schimbări, și anume: să candideze, în premieră, la funcțiile de judecători ai noii Curți Supreme de Justiție sau să devină membri ai organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor, și ai colegiilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, ca reprezentanți ai societății civile. La fel, i-a îndemnat să participe activ și la concursurile pentru calitatea de membri ai comisiilor profesiilor juridice din cadrul Ministerului Justiției.

„Aveți tot suportul Ministerului Justiției și al meu personal la consolidarea și dezvoltarea profesiei de avocat, la îmbunătățirea cadrului legal, acolo unde este nevoie, la digitalizarea serviciilor juridice. Totodată, fac apel și la responsabilitate și corectitudine din partea organelor din cadrul Uniunii Avocaților, când vorbim de aplicarea mecanismului accederii în profesia de avocat sau de verificare obiectivă a plângerilor pe acțiunile avocaților, în detrimentul drepturilor cetățenilor sau al legii etc.”, a subliniat ministra.

La final, Veronica Mihailov-Moraru a apreciat implicarea activă și contribuțiile avocaților în procesul de perfecționare a legislației pe platforma Ministerului Justiției. De asemenea, a înmânat o diplomă de apreciere avocatului Ion Casian, pentru activitatea prodigioasă în profesie. Iar cu prilejul zilei profesionale, a transmis tuturor avocaților felicitări, urându-le mult succes, corectitudine și perseverență în activitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău