Veronica Mihailov-Moraru: „Ne dorim să creștem încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și să sporim gradul responsabilizare a actorilor din justiție”

  • 22 Septembrie 2022 11:12
Veronica Mihailov-Moraru: „Ne dorim să creștem încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și să sporim gradul responsabilizare a actorilor din justiție”

Consolidarea democrației și a statului de drept prin justiție centrată pe cetățeni a fost tematica discuțiilor, în cadrul mesei rotunde a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) privind accesul la justiție, organizată astăzi la Riga, Republica Letonă.

Prezentă on-line la eveniment, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a menționat că un astfel de eveniment este o oportunitate valoroasă de a împărtăși bune practici și experiență în vederea îmbunătățirii sectorului justiției și apropierii cât mai mult de așteptările cetățenilor. Totodată, Veronica Mihailov-Moraru a menționat despre amplele procese de reformare desfășurate în prezent în Republica Moldova, care au drept obiectiv sporirea încrederii cetățenilor în justiție și asigurarea accesului egal la justiție pentru toți.

„Procesele de reformă în care s-a angajat țara noastră sunt implementate în cadrul unui document de politică a sectorului justiției: Strategia de asigurare a integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025. Strategia are la bază și finalitățile celui de-al 16-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă de a asigura accesul egal la justiție pentru toți. Unul dintre obiectivele noastre principale este să schimbăm percepția societății în legătură cu independența sistemului judiciar. Ne dorim să creștem încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și să sporim gradul de transparență și responsabilizare a actorilor din sectorul justiției”, a spus secretara de stat.

Masa rotundă a OECD își propune să faciliteze punerea în aplicare a cadrului și bunelor practici privind justiția centrată pe cetățeni și să sprijine eforturile țărilor în focusarea atenției sistemului de justiție asupra nevoilor tuturor cetățenilor, sporirea implicării oamenilor în sistemul de justiție, consolidarea statului de drept, creșterea încrederii în sistemul de justiție, facilitarea dezvoltării unor soluții integrate în domeniul justiției, se arată în comunicat.

Evenimentul a reunit peste 100 de oficiali guvernamentali și neguvernamentali (la nivel înalt și de experți) din țările membre OECD și partenere, cadre universitare, reprezentanți ai societății civile și ai organizațiilor internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,14 m/s
Sat
0
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău