Verișoara lui Veaceslav Platon a ajuns pe banca acuzaților pentru fabricare și punerea în circulație a unui card fals cât și pentru spălare de bani

  • 07 Martie 2023 14:51
Verișoara lui Veaceslav Platon a ajuns pe banca acuzaților pentru fabricare și punerea în circulație a unui card fals cât și pentru spălare de bani

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a verișoarei lui Veaceslav Platon de săvârșirea infracțiunii de fabricare și punere în circulație a cardului fals, în interesul organizației criminale (art. 237 alin. (2) lit. c), d) din Codul penal) și a infracțiunii de spălare a banilor în proporții deosebit de mari (art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal).

Cauza penală a fost disjunsă la 08 decembrie 2020, cu referire la tentativa de denigrare a imaginii publice a unui judecător din cadrul Colegiului Civil, Comercial și Contencios Administrativ a Curții Supreme de Justiție (care a făcut parte din completele de judecată ce au examinat litigii în care erau implicate companii controlate prin persoane interpuse de către Platon Veaceslav, deciziile emise nefiind favorabile acestuia), inclusiv creării unei percepții de persoană coruptă prin implicarea în tranzacții financiare ilicite, ceea ce ar fi dus la inițierea unor investigații, inclusiv de ordin penal.
 
Anterior, din aceeași cauză, a fost disjunsă o altă cauză penală în privința lui Veacelav Platon, pentru comiterea acelorași fapte, care la moment se află spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
 
Potrivit investigațiilor, pe numele judecătorului a fost deschis un card bancar corporativ (fals), cu valută în Euro, în cadrul AO „Trasta Komercbanka” (cu sediul în Republica Letonă, orașul Riga) și respectiv un cont de depozit pe care a fost depozitată suma de 300 000 Dolari SUA, care ulterior la 23 martie 2013 a fost extrasă prin intermediul POS-terminalului amplasat la ghișeul din cadrul filialei Centru a BC „Moldindconbank” SA, de către verișoara lui Platon Veaceslav, angajată în cadrul băncii în calitate de manager operațiuni bancare, prin intermediul a 99 de operațiuni bancare a câte 3.000 USD fiecare, în suma totală de 297.000 USD.
 

Documentarea completă și sub toate aspectele a acțiunilor infracționale investigate pe caz, a fost posibilă și s-a realizat cu suportul nemijlocit al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din Republica Moldova, urmare a schimbului de informații efectuat cu serviciul similar din Letonia cât și informațiile furnizate de către autoritățile de drept din Republica Letonia.

De menționat este faptul că, de către organul de urmărire penală nu a fost stabilit locul aflării învinuitei, iar cauza penală a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, în urma autorizării de către judecătorul de instrucție a finalizării urmăririi penale în lipsa acesteia.
 
Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa maximă (în cazul art. 237 alin. (2) lit. c), d)) sub forma de închisoare de la 4 la 8 ani, iar pentru (art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal) cu închisoare de la 5 la 10 ani.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău