VERIDICA.RO | Se anunță o campanie electorală murdară dinspre zona de stânga, care pare să fie gata să arunce în joc resurse incomparabile cu cele pe care le are la dispoziție dreapta… (Revista presei)

  • 13 Mai 2021 10:18
VERIDICA.RO | Se anunță o campanie electorală murdară dinspre zona de stânga, care pare să fie gata să arunce în joc resurse incomparabile cu cele pe care le are la dispoziție dreapta… (Revista presei)

Revista presei - 13 mai 2021.

„Zarurile au fost aruncate, titrează VERIDICA.RO care publică o analiză despre  actori, poziționări și șanse în alegerile parlamentare de la Chișinău, unde se anunță o campanie electorală murdară dinspre zona de stânga, care pare să fie gata să arunce în joc resurse incomparabile cu cele pe care le are la dispoziție dreapta… Rezultatul alegerilor se anunță a fi unul disputat în condițiile în care atât stânga, cât și dreapta sunt fărâmițate. Cert este că stânga începe să se coaguleze în blocuri, în timp ce animozitățile și mândria personală rămân constante ale jocului politic pe zona de dreapta. Mai mult, toate partidele din zona de stânga sunt și proruse, fapt ce va putea înlesni misiunea Moscovei de aducere oarecum rapid la un numitor comun în vederea creării unui majorități legislative. În cazul în care numai PAS va intra în Parlament de pe zona de dreapta proeuropeană, orice combinație cu orice partid din zona de stânga nu va fi decât reeditarea „monstruoasei coaliții” din vara lui 2019 dintre PAS și PSRM, care avut de altfel deznodământul scontat. Toată această victorie a Maiei Sandu la prezidențiale și încercările PAS-ului de a-i oferi și o platformă parlamentară și guvernamentală pentru a face reformele necesare modernizării țării vor fi fost în van și se va intra din nou în același carusel al poveștii politice negative fără de sfârșit din ultimii 30 de ani din Republica Moldova”, scrie VERIDICA.RO.

În noua ediție a ZIARULUI DE GARDĂ găsiți o investigație despre mașinile subevaluate ale inspectorilor de integritate. „Declară valoarea reală a bunurilor!”, îndemna Autoritatea Națională de Integritate, în octombrie 2020, într-un spot video despre fenomenul declarării bunurilor, în special a automobilelor la prețuri derizorii deținute de către unii funcționari. Ziarul de Gardă a constatat însă că înșiși inspectorii de integritate din cadrul acestei instituții, cei care verifică declarațiile de avere ale tuturor funcționarilor, indică în declarații automobile care ar avea o valoare de 5 sau 10 mii de lei sau că le-ar fi primit în folosință de la părinți. Totodată, unii inspectori declară locuințe cu valoarea de zero lei.

Din  aceeași publicație aflați despre procesele și cauza penală pornită de Procuratură, după investigația ZIARULUI DE GARDĂ despre construcțiile din Pădurea Durlești.

În numărul de astăzi aflați cum reacționează autoritățile la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție. La acest subiect a fost lansat un studiu la 5 mai 2021 în cadrul unui eveniment online, organizat de Asociația Presei Independente și Transparency International Moldova.

Despre statul capturat și justiția eșuată, vorbește în ZIARUL DE GARDĂ directorul  Departamentului Justiție și Drepturile Omului, Fundația Soros Moldova, Victor Munteanu. Moldova rămâne DEPENDENTĂ de Rusia din punct de vedere energetic, titrează Ziarul Național. Riscul iminent al acestei dependențe ține de controlul indirect și presiunea directă care se manifestă din partea Federației Ruse. Un articolul publicat de Washington Post în contextul împlinirii celor 100 de zile de mandat de președintă ale Maiei Sandu, subliniază că Uniunea Europeană și Federația Rusă își fac prezentă influența în instituții politice în țări post-sovietice. Uniunea Europeană, de exemplu, promite asociere și susținere financiară pentru promovarea democrației. Influența Rusiei, în contrast, se observă prin susținerea instituțiilor autocratice prin asistență politică, economică și militară. Dependența energetică a fost încheiată într-un cerc vicios atunci când au fost semnate contractele de achiziție a gazelor naturale și a energiei electrice cu companii controlate de Kremlin. Vorbim despre Gazprom și, respectiv, Centrala Electrică de la Cuciurgan, controlată de grupul energetic rus Inter RAO. Cea din urmă companie este acuzată că a restricționat participarea altor furnizori la licitațiile din anul curent, devenind singurul furnizor posibil de energie electrică din Republica Moldova. În acest context, dependența energetică de Moscova se acutizează, ori asta e una dintre strategiile Kremlinului pentru a-și impune influența în țările post-sovietice, scrie Washington Post, într-un articol preluat de BANI.MD și ZIARUL NAȚIONAL.

Portalul ANTICORUPȚIE relevă Schema prin care au ajuns cele 458.000 de lire sterline la Luca Filat. Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ridicat în 2019 de la Luca Filat aproape 458.000 de lire sterline din trei conturi bancare ale HSBC. Demersul agenției a fost aprobat de Curtea de magistrați din Londra, un tribunal din capitala Marii Britanii. Luca Filat a încercat să convingă fără succes autoritățile că aceste plăți din Irak, Turcia și Insulele Cayman, inclusiv împrumuturi în numerar de 5,5 milioane de dolari de la o companie irakiană, au fost cadouri de la prieteni… Agenția a constatat că viața extravagantă a lui Luca Filat este întreținută de depozitele mari de peste mări ale unor companii conectate la tatăl său, fostul premier Vlad Filat. Anterior portalul Anticoruptie.md a scris, citând autoritățile britanice, că Filat junior trăia o viață de lux, plătind aproape 200.000 de lire sterline pe un Bentley, alte 400.000 de lire sterline (515.000 de dolari) pentru chiria unui apartament situat pe una dintre cele mai scumpe străzi din Londra și 50.000 de lire sterline (64.000 USD) pentru  un colier. În cadrul unui interviu acordat pentru ProTV, Vlad Filat a spus că acești bani nu au legătură cu el și cu R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău