Veridica.ro | Republica Moldova, la o nouă cotitură: Bătălia celor trei președinți (Revista presei)
-
14 Iunie 2021 09:36
Revista presei - 14 iunie 2021.
Ziarul de Gardă scrie că Uniunea Europeană a întreprins în ultimul timp acte de mare generozitate în adresa R. Moldova: ajutoare pentru dezvoltare, pentru micile afaceri, acces la spațiul comercial european, vaccinuri, burse. Toate acestea sunt excelente, dar oamenii sunt sufocați de injustiție și mai degrabă aleg să plece ei în UE decât să se bucure de ajutoarele UE aici, acasă. În editorialul intitulat „Corupții din Moldova la Parchetul European?” Alina Radu scrie: „combaterea corupției trebuie să fie cel mai urgent produs importat de la Bruxelles, iar piața e deja deschisă: miliardul moldovenesc a fost spălat prin bănci europene, furturile oligarhilor de la noi sunt ținute în bănci și locații europene, chiar și ajutoarele europene sunt furate sub forma lemnelor dispărute de la bătrâni sau a autobuzelor pentru copii”.
Republica Moldova, la o nouă cotitură: Bătălia celor trei președinți, astfel este intitulată o analiză în veridica.ro. Principala bătălie se dă în continuare între Partidul Acțiune și Solidaritate, de centru-dreapta și pro-occidental, apropiat președintelui Maia Sandu, și Partidul Socialiștilor, de centru-stânga și pro-rus, condus de fostul președinte, Igor Dodon.
„Este greu de prognozat cum va arăta viitorul Parlament și care vor fi posibilele alianțe, în condițiile în care nu este clar nici câte partide vor trece pragul electoral. Unele sondaje cotează PAS cu șansa de a obține singur majoritatea, ceea ce ar fi o noutate pentru un partid de dreapta în Republica Moldova”. Dacă însă în Parlament vor accede patru partide PAS, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Șor și Blocul electoral „Renato Usatîi” ar fi posibilă o coaliție dintre PAS și Blocul lui Renato Usatîi, sau una de centru-stânga PSRM-Partidul Șor-Renato Usatîi”, potrivit articolului.
Europa Liberă analizează promisiunile oamenilor politici din Republica Moldova în această perioadă, spunând că „Promisiunile politicienilor sunt ca și prognozele meteo”. „La noi partidele au programe doar mai mult de formă, copiate de la o campanie la alta. La rândul lor, alegătorii nu mai fac diferența și puțini sunt cei care se uită în acele programe, politicienii cunosc acest lucru și atunci încearcă să vină cu oferte mai emotive, dar care prind mai bine la public, cu tot felul de populisme și idei false”.
TV8 îl citează pe ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, care spune că și în acest an, Uniunea Europeană va fi cu ochii pe Republica Moldova în perioada alegerilor parlamentare anticipate. Peter Michalko, a declarat că va avea misiunea de observator a alegerilor parlamentare anticipate și că va monitoriza desfășurarea scrutinului nu doar în ziua de 11 iulie, dar și întreaga campanie electorală, inclusiv în perioada de după alegeri. Diplomatul a declarat că autoritățile ar trebui să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, astfel încât să fie asigurat dreptul la vot tuturor cetățenilor.