VERIDICA.RO | „Norii negri ai autoritarismului și războiului s-au adunat deasupra R. Moldova, dar încă mai pot fi alungați dacă la cârma țării vin forțele patriotice” (Revista presei)

  • 20 Iunie 2021 11:20
VERIDICA.RO | „Norii negri ai autoritarismului și războiului s-au adunat deasupra R. Moldova, dar încă mai pot fi alungați dacă la cârma țării vin forțele patriotice” (Revista presei)

„RĂZBOIUL PENTRU SECȚII. Săptămâna care a trecut a continuat marea bătălie pentru secțiile de vot din străinătate, notează Vitalie Vovc, într-o sinteză pentru DESCHIDE.MD. Acest caz demonstrează că justiția din RîMî este inexistentă. Să ajungă o chestie evidentă și atât de simplă să fie judecată la CCM și la Curtea de Apel e de râsul găinilor”, comentează autorul. Totodată, el scrie că „MOLDOVENII AU ALES VECTORUL: Câți moldoveni zicea Dodon că sunt în Rusia? 600.000? 500.000? 400.000? Ei bine, oficialitățile ruse anunță că nu sunt decât 132.875. Cred că un stat polițist poate fi credibil atunci când vorbim despre trasarea indivizilor și nici cu pașaport românesc nu se călătorește în Rusia ca să ne încurcăm în cifre ca în UE. Dar iată ce facem cu birourile de vot deschise acolo și care au rămas pustii în 2020?”…

De la statul de drept funcțional la pedeapsa cu moartea – GAZETA DE CHIȘINĂU analizează programele partidelor politice care participă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie: cum vrea Șor să lupte împotriva corupției și cum își propune Dodon să păstreze statalitatea moldovenească. În cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie vor participa 19 partide și blocuri electorale. Din aceste formațiuni politice, nu mai mult de șase formațiuni au șanse reale să treacă pragurile electorale de 5% pentru partide sau 7% pentru blocurile electorale, scrie GAZETA DE CHIȘINĂU.

Sub sloganul „Pornim Vremuri bune”, PAS propune un program electoral de 45 pagini al cărui preambul face referire la justiție și lupta împotriva corupției. PAS își leagă imaginea de fosta sa lideră, Maia Sandu, care continuă să joace rolul de locomotivă deși Constituția interzice acest lucru. Comuniștii și socialiștii insistă pe orientarea prorusească tranșantă a Republicii Moldova. Programul celor două formațiuni se axează pe pretinsa relație „organică” cu Rusia și pe valorile „tradiționale” – ortodoxie, familie, trecutul sovietic – amenințate, chipurile, de forțele destructive ale Occidentului. Partidul Ilan Șor este o formațiune populistă și un vehicul prin care fugarul Ilan Șor își dorește să participe la actul politic pentru a influența mersul dosarelor sale în instanțele din R. Moldova. Programul său electoral este întins pe o pagină și are ca prioritate zona socială, definindu-se astfel ca un partid de stânga, cu accente sovietice. Ca și PAS-ul, și Platforma DA are un program consistent de 51 de pagini care atinge exhaustiv toate domeniile prioritare ale statului. PPDA se declară o formațiune care militează pentru „un stat democratic de tip european, un stat de drept funcțional și o economie socială de piață generatoare de prosperitate”. Principalele formațiuni care vor concura pe acest segment sunt Partidul Unității Naționale (PUN) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care vrea să-și consolideze prezența politică în Republica Moldova. AUR nu se prezintă, așa cum o face în România, ca un partid de factură anti-europeană, ci invers. Constanta rămâne doar doza de populism afișată și la București, și la Chișinău. La rândul său, PUN se prezintă ca partid integru, oarecum elitist, bazat pe oameni de valoare, dar cu șanse infime să obțină cele 5% pentru a trece pragul electoral. PUN este un partid ce militează pentru unirea cu România, UE și NATO.

Norii negri ai autoritarismului și războiului s-au adunat deasupra Republicii Moldova, dar încă mai pot fi alungați dacă la cârma țării vin forțele patriotice. Este imaginea care se desprinde din narațiunile care au colorat o nouă săptămână din campania electorală pentru alegerile legislative, constată VERIDICA.RO - o publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare. Narațiunile apar în dezinformări și fake news lansate atât la Chișinău, cât și în Rusia, care încearcă să îi sprijine barem mediatic pe clienții săi din Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor, dacă numeroasele promisiuni de asistență – cu bani, motorină, echipamente medicale și vaccinuri – nu s-au materializat. În schimbul acestui sprijin, exponenții stângii proclamă apartenența Moldovei la lumea rusă și trimit la o istorie mai mult imaginară în care, secole întregi, moldovenii și rușii au luptat umăr la umăr împotriva cotropitorilor și pentru apărarea credinței pravoslavnice. Și istoria mai recentă are parte de un tratament cosmetic, așa că săptămâna aceasta am mai aflat și că Rusia a fost și este un element de stabilitatea în Transnistria, unde s-a zbătut să oprească vărsări de sânge – și nu o parte participantă la un conflict, împotriva Moldovei, și o putere care își menține ilegal forțe în regiune, în ciuda faptului că țara-gazdă îi cere de zeci de ani să le retragă. Aceeași Transnistrie este folosită acum ca sperietoare de campanie, iar alegătorilor li se spune că dacă Maia Sandu își va consolida puterea – printr-o victorie a aliaților săi în alegeri – situația în regiunea separatistă, care ar fi deja supusă unei blocade, se va deteriora. Temele narațiunilor nu sunt întâmplătoare: acestea țin de mizele și temerile stângii. La Transnistria e miza voturilor care pot fi aduse de acolo „cu autobuzul” pentru socialiști și comuniști, pentru a contra-balansa voturile venite din Occident pentru pro-europeni. Lupta împotriva corupției reprezintă promisiunea cea mai importantă a pro-europenilor și marea așteptare a electoratului acestora – și nu numai – într-o țară în care fenomenul s-a întins în administrație, justiție, clasa politică și zona de afaceri dominată de oligarhi-infractori, constată VERIDICA.RO.

ANTICORUPȚIE.MD scrie despre „Săracii” procurori cu apartamente, case și zeci de mii de euro donați de părinți și rude. Fiecare al patrulea procuror din Republica Moldova a raportat în declarațiile de avere pentru 2020 că a beneficiat de donații de la părinți, socri, frați, surori sau alte rude apropiate, constată publicația. Reporterii portalului Anticoruptie.md au radiografiat declarațiile de avere ale tuturor procurorilor din țară și au constatat că nu mai puțin de 170 de acuzatori de stat dintre cei aproape 700 care activează astăzi în structurile Procuraturii au indicat în actele de avere prezentate la Autoritatea Națională de Integritate că au primit anul trecut cadouri generoase – case de locuit, apartamente, terenuri sau zeci de mii de euro.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău