Veridica.ro/Mădălin Necșuțu | Jocurile Kremlinului: Punctele de presiune pe care Moscova le va apăsa în R.Moldova la parlamentare (Revista presei)
-
19 Mai 2021 09:25
Revista presei - 19 mai 2021.
Despre Jocurile Kremlinului: punctele de presiune pe care Moscova le va apăsa în Republica Moldova la parlamentare scrie Mădălin Necșuțu într-o analiză pentru veridica.ro. Autorul observă că Rusia se amestecă tot mai mult în procesele politice și electorale din Republica Moldova.
„Moscova se bazează pe mai multe puncte de presiune pe care le accesează periodic, în funcție de interese, în Republica Moldova. Cele mai importante sunt UTA Găgăuzia și regiunea separatistă Transnistria, în special în rândul populației rusofone, dar și forțele politice favorabile Moscovei de la Chișinău. Prin acest triunghi Chișinău-Comrat-Tiraspol, Moscova își desfășoară o bună parte din acțiunile de influență în Republica Moldova. Chiar dacă ele nu au rol decisiv, atât voturile din Transnistria, cât și cele din UTA Găgăuzia, care vor fi date în marea lor majoritate forțelor pro-ruse, vor conta în economia finală. Cum se anunță o luptă strânsă cu un final imprevizibil, orice vot contează, iar Rusia va încerca să folosească din plin dezbinarea internă din Republica Moldova pe motive geopolitice pentru a influența rezultatul acestor alegeri în favoarea forțelor care îi sunt loiale și sistemului cleptocratic ce se menține în Moldova de circa trei decade”.
Ziarul Național o citează pe vicepreședinta Partidului Unității Naționale, Ana Guțu, care spune că „Politica Rusiei de șantaj economic ia amploare în preajma campaniei electorale din Republica Moldova”. Politiciana face referire la faptul că gigantul rusesc pretinde în arbitraj internațional achitarea „datoriilor” pentru gazele naturale rusești, consumate de zona secesionistă din stânga Nistrului. Joaca de-a „datoriile” a început în 2007, și acum, deja a 16-ea oară, Gazprom înaintează o altă cerere prin care pretinde plata a 370 milioane de dolari pentru gazele consumate de separatiști în 2018. Suma totală a acestor pretinse datorii se ridică la circa 7 miliarde dolari. Ana Guțu remarcă faptul că din păcate, timp de 30 de ani NU a existat voință politică în a reda libertatea energetică Republicii Moldova și reamintește necesitatea interconectării Republicii Moldova la conductele de gaze românești, deci – europene.
Citat de TVR Moldova, analistul politic Vladislav Kulminski spune că Pentru prima dată în istoria politică a Republicii Moldova sunt partide care promovează o agendă care să cuprindă toți cetățenii. El observă însă că ceea ce fac partidele de centru-stânga este o politică de divizare în două tabere a cetățenilor Republicii Moldova.
„Am văzut la ultimele alegeri prezidențiale că situația politică din R. Moldova se schimbă. Noi avem un alt spațiu politic. Agenda cheie pentru toți cetățenii este alta, nu este obligatorie această divizare între stânga și dreapta. Această linie de divizare nu mai este atât de vizibilă și partidele de centru-stânga încearcă să o reimpună”, a mai spus Vladislav Kulminski.
Jurnaliștii de la Zona de Securitate readuc în atenția publicului tragedia de pe Nistru din satul Răscăieți, Ștefan Vodă. Ei notează că misterul din jurul înecului cu implicarea grănicerilor transnistreni nu a fost elucidat.
„Expertiza medico-legală efectuată de medicii legiști din Ștefan Vodă este ținută în secret de ochii jurnaliștilor, chiar dacă rudele decedatului au primit constatările privind cauza decesului. Autoritățile publice locale sunt îngrijorate nu doar de prezența continuă a acestor forțe ilegale în imediata apropiere de sat, dar și de potențialele tensiuni de la alegerile parlamentare anticipate ce pot apărea pe fonul acestei întâmplări”. Familia victimei mărturisește că „dacă nu săreau „grănicerii” în apă să-l prindă era viu și-n ziua de azi”.