VERIDICA.RO | Jurnaliștii vorbesc despre: „Paradiplomația fotbalului” sau cum a ajuns Transnistria, prin sport, în lumina reflectoarelor din Europa (Revista presei)
-
14 Septembrie 2021 09:35
Despre „O nouă practică politică sau corectarea nedeptății” scrie Nicolae Negru într-un editorial semnat pentru Ziarul Național. El readuce în atenția publicului subiectul majorării pensiilor, subliniind că din punct de vedere financiar, când nu ai bani e firesc să strângi cureaua ca să poți întoarce datoriile, nu să te împrumuți pentru a le mări. Logic e să împrumuți pentru a crea noi locuri de muncă și a produce, ca să câștigi bani proprii. Cu toate acestea, Guvernul procedează corect, din alt punct de vedere, al solidarității și coeziunii sociale. Pentru a înlătura, fie măcar într-o măsură mică, nedreptatea care li s-a făcut inițial unor anumite categorii de cetățeni. „Prin acest pas, guvernarea ar institui, s-a mai spus, și o nouă practică în politică: îndeplinirea promisiunilor electorale, care îi va responsabiliza pe politicieni, îi va face să nu mai promită câte-n lună și în stele, marea și sarea, ci să-și cântărească orice cuvânt rostit în fața cetățenilor”, opinează Nicolae Negru.
Europa Liberă atrage atenția asupra așa-ziselor alegeri prezidențiale din regiunea separatistă transnistreană, spunând că există deja doi pretendenți: actualul lider separatist Vadim Krasnoselski și Anatoli Dirun, directorul Școlii de studii politice de la Tiraspol. Jurnaliștii amintesc faptul că „în ultimii ani administrația separatistă a persecutat metodic orice persoană critică la adresa puterii, eliminând orice competiție, iar criticilor le-au fost deschise mai multe dosare penale pentru „extremism” și „jignirea președintelui”. Oponenții lui Krasnoselski au fost sau sunt în acest moment în închisoare, cum este cazul comunistului Oleg Horjan, sau cel al activistului Ghenadie Ciorba, eliberat recent. Mai mulți critici vocali ai regimului de la Tiraspol sunt persecutați penal și au fost nevoiți să fugă din regiune. Aceste practici au fost condamnate inclusiv la nivel internațional”.
Pe de altă parte, la veridica.ro, jurnaliștii vorbesc despre „Paradiplomația fotbalului” sau cum a ajuns Transnistria, prin sport, în lumina reflectoarelor din Europa. Jurnaliștii fac o incursiune în trecut și amintesc că după „Revoluția de la 7 aprilie”, odată cu răsturnarea comuniștilor lui Voronin și instalarea la putere în 2009 a unei puteri pro-europene la Chișinău, noul premier de atunci, Vlad Filat, a încercat o așa-numită „diplomație a fotbalului” prin participarea la meciuri Sheriff Tiraspol unde s-a întâlnit cu liderul separatist de atunci Evgheni Șevciuc.
De mulți ani, ajutați masiv și de diplomații ruși, transnistrenii încearcă să-și forțeze apariția fără prea mult succes în cancelariile și forurile europene. Într-un studiu al IDIS Viitorul, autorul Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, cadru universitar și fost deputat explică termenul de „paradiplomație” prin punerea la dispoziție din partea Moscovei pentru satelitul său – Transnistria – a unei game largi de arsenal militar și diplomatic, cu scopul de a oferi enclavei un adevărat instrumentar de atac și ripostă pe toate planurile. De data aceasta, regiunea secesionistă transnistreană are șansa ca, prin „soft power”, să pună Tiraspolul pe harta Europei. Chiar dacă numai din punct de vedere fotbalistic. „Din perspectiva partidelor cu aceste echipe mari, la Tiraspol vor ajunge foarte mulți jurnaliști internaționali. Majoritatea se vor afla în premieră în Republica Moldova, respectiv în regiunea separatistă transnistreană. Automat, nu se vor rezuma doar la meciurile în sine. Ei vor vizita regiunea și vor scrie despre aceasta. Publicul european, și nu numai, va afla tot felul de povești colorate despre micul „stat” îngrămădit între Moldova și Ucraina, așa cum de altfel încep foarte multe reportaje despre Republica Moldova cu formula „sandwiched between Romania and Ukraine...”. Ceea ce nu a reușit pe partea clasică a diplomației publice, Tiraspolul reușește astăzi prin fotbal. Un sport ce rămâne foarte popular în estul Europei și care urmărește cumva în această regiune aceleași trasee din timpul Războiului Rece”.
Citat de adevarul.md, expertul politic Dionis Cenușă consideră că primarul Chișinăului, Ion Ceban, dă mari bătăi de cap actualei guvernări. Totodată, Cenușă subliniează că guvernarea PAS nu-l poate demite pe primar, așa cum încearcă să facă în cazul procurorului general, Alexandru Stoianoglo. Expertul e de părere că criticile lui Ion Ceban aduse guvernării, unde edilul încearcă să ia apărarea profesorilor nevaccinați, trebuie privite prin prisma dorinței edilului de a capitaliza deficiențele puterii centrale.