Veridica.ro | Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din Kazahstan (Revista presei)

  • 11 Ianuarie 2022 09:40
Veridica.ro | Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din Kazahstan (Revista presei)

Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din Kazahstan, scrie Veridica.ro. Potrivit publicației, criza din Kazahstan ar putea să îi convingă pe moldoveni, odată pentru totdeauna, că modelul propus în spațiul dominat de Rusia este unul falimentar și că trebuie să înceteze să oscileze între „vectorul estic” și cel occidental. O serie de crize care au avut loc în spațiul ex-sovietic în ultimii ani au arătat însă ce înseamnă modelul estic – regimuri autoritare incapabile să asigure prosperitatea cetățenilor lor, ceea ce a dus la tensiuni sociale și politice, reprimarea dură a mișcărilor de contestare, intervenția brutală a Rusiei atunci când și-a simțit amenințată poziția. Modelul estic s-a văzut în războaiele din Georgia și Ucraina, reprimarea protestelor și persecutarea opozanților, societății civile și presei independente în Belarus și în Rusia, iar cel mai recent în violențele din Kazahstan. Dacă modelul occidental propune și oferă un proiect politic ce pune accentual pe reforme democratice și statul de drept, dublat de o economie de piață, ceea ce s-a întâmplat în Kazahstan arată ce presupune un model dictatorial bazat pe controlul statului asupra pieței și inechitate socială privind distribuția bunăstării. Cu cât mai repede se va desprinde Republica Moldova de influența Moscovei, cu atât mai rapid se poate apropia, ca valori asumate și bunăstare, de lumea occidentală și Uniunea Europeană. Kazahstanul ar trebui să fie ultima lecție atât pentru politicienii cât și pentru cetățenii Republicii Moldova cu privire la ce înseamnă „vectorul estic”, subliniază Veridica.ro.

„În contextul agravării tensiunilor cu Occidentul, stagnării economice și pierderii ultimilor aliați legitimi în spațiul CSI, Putin, care deja se gândește la testamentul politic după 2024, va continua tactica de retragere treptată din spațiul post-sovietic în schimbul unor garanții de securitate din partea Vestului. Un pretext necesar spre concilierea cu Occidentul este rolul pozitiv al Moscovei în rezolvarea politică a unui conflict înghețat din spațiul post-sovietic. Transnistria ar putea fi acest precedent pașnic de reintegrare prin care Putin, cu ajutorul Chișinăului, va putea obține aprobarea Vestului”, potrivit unei opinii publicate de Agora.md.

Republica Moldova insistă asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul său, reține portalul Anticorupție.md, din discuția șefului diplomației moldovenești cu secretarul adjunct al NATO. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a reiterat poziția Republicii Moldova privind retragerea forțelor ruse de pe teritoriul său, respectarea statutului de neutralitate al țării noastre și soluționarea conflictul regional pe cale diplomatică. În cadrul discuției cu Mircea Geoană, Vicepremierul Nicu Popescu a reiterat că neutralitatea Republicii Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul nostru.

RM, în pragul unei noi crize energetice: „Banii din Moldovagaz se scurg și se acumulează datorii puse pe seama cetățenilor” – titrează Jurnal.md. „Acțiunile Rusiei sunt de ordin politic și ele vor continua. Avem nevoie de o strategie pe termen lung. Guvernul trebuie să rezolve de urgență această problemă cu liberalizarea pieței de gaze prin adoptarea Pachetului Energetic III. A doua problemă este situația de la Moldovagaz și anume felul în care se formează prețurile în cadrul companiei. Sunt oameni care primesc salarii foarte mari, sunt o groază de scheme prin care banii din Moldovagaz se scurg și se acumulează într-o datorie pe care trebuie să o plătim noi. Și trei, va trebuie să rezolvăm problema cu problema transnistreană”, a declarat fostul secretar al Platformei DA, Ion Terguță, la Jurnal TV. În același context, fostul deputat Iurie Reniță, a spus că nu trebuie să ne așteptăm de la Moldovagaz să reprezinte interesele cetățenilor RM. „Domnul Ceban a fost ani buni șeful departamentului energetic în Ministerul Economiei. A fost în detrimentul intereselor RM. Au blocat proiecte de anvergură care ne-ar fi oferit posibilitatea să avem o alternativă”, a comentat politicianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău