VERIDICA: Regiunea Găgăuzia din Republica Moldova, un „cal troian” al Moscovei (Revista presei)

  • 06 Septembrie 2022 10:00
VERIDICA: Regiunea Găgăuzia din Republica Moldova, un „cal troian” al Moscovei (Revista presei)

„Maia Sandu „s-a descurcat BINE în cușca cu lei” de la Comrat, dar e nevoie de acțiuni mai HOTĂRÂTE din partea Chișinăului”, titrează Ziarul Național, comentând vizita șefei statului în regiunea găgăuză, la sfârșitul săptămânii trecute.

„Trebuie încetată transformarea Găgăuziei, pe BANII noștri, într-un, de facto, stătuleț manipulat de Moscova”, spune comentatorul politic Nicolae Negru. „Trebuie încetată transformarea autonomiei într-un de facto stătuleț manipulat de Moscova, acordându-se dreptul de a fonda, din banii noștri, propria procuratură, comisie electorală centrală, televiziune publică etcetera. Înțelegem de ce făcea Dodon și tovarășii săi acest lucru, dar Partidul Acțiune și Solidaritate nu s-a angajat în fața Moscovei să federalizeze R. Moldova”, a punctat Negru.

El s-a referit și la avertismentul lansat la Comrat de Maia Sandu, potrivit căruia toți reprezentanții autorităților publice locale sau centrale, care vor lucra în interesul altui stat, vor fi trași la răspundere.

„Suntem un stat democratic, o societate pluralistă, opiniile nu se pedepsesc, dar dacă Serviciul de Informații și Securitate demonstrează că aleșii respectivi primesc instrucțiuni și bani de la Moscova, atunci trebuie trași la răspundere, conform prevederilor legale, pentru trădare. Cei care au reiterat mesajele Moscovei doresc ca Chișinăul să se alinieze la politica Rusiei, să nu mai vorbească despre războiul din Ucraina și crimele armatei ruse, să i se închine lui Putin, iar R. Moldova să rămână în continuare dependentă de Gazprom”, a comentat N. Negru. 

În condițiile în care marea majoritate a reprezentanților Adunării Populare a Găgăuziei, dar și Irina Vlah au demonstrat la întrevederea cu Maia Sandu că reprezintă poziția Rusiei, Chișinăul ar trebui să ia decizii tranșante, scrie Ziarul Național.

„Cei din UTA Găgăuzia cu plăcere primesc banii din partea Uniunii Europene, dar îl iubesc pe Putin. Așa nu se lucrează”, consideră deputatul PAS, Oazu Nantoi. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Potrivit deputatului, lucrul cel mai grav care se întâmplă în UTA Găgăuzia e că un grup de persoane radicale și-au creat impresia că au dreptul să manipuleze, vorbind din numele tuturor cetățenilor RM. Partenerii de dezvoltare ai RM au decis să europenizeze UTA Găgăuzia oferind oamenilor din această regiune granturi pentru diferite proiecte.

„În realitate am obținut o situație din teatrul absurdului. În autonomia găgăuză cu plăcere primesc banii din partea UE, dar îl iubesc pe Putin. Așa nu se lucrează. Din păcate centrul a lăsat de izbeliște autonomia și își aducea aminte de ea doar înainte de alegeri, ca să facă târg cu voturi”. 

„Dacă guvernarea de la Chișinău nu va fi capabilă să lanseze niște politici de integrare a concetățenilor noștri din autonomia găgăuză, cu marginalizarea celor radicali, atunci apare întrebarea dacă noi suntem în genere capabili să ne gândim la malul stâng? Oare ne primește cineva pe noi în UE fără soluționarea conflictului transnistrean? Sunt lucruri care depășesc acel zgomot informațional creat de formațiunea socialiștilor care la comanda lui Igor Dodon sau a Irinei Vlah s-au purtat ca oameni fără șapte ani de acasă la acea întâlnire cu președintele ”, a conchis deputatul.

„Regiunea Găgăuzia din Republica Moldova, un „cal troian” al Moscovei”, titrează și Veridica, într-o analiză privind situația din această regiune. „Găgăuzia este, poate, cea mai rusofilă regiune a Republicii Moldova. O entitate separatistă la începutul anilor '90, Găgăuzia a acceptat până la urmă suveranitatea Chișinăului, însă, pretinde dreptul la secesiune în cazul unei uniri cu România sau chiar și al integrării europene, constată publicația.  UE și România sunt privite cu suspiciune la Comrat în ciuda investițiilor făcute în Găgăuzia.

În ciuda obținerii tuturor acestor drepturi, mișcările secesioniste din Găgăuzia, alimentate de diferiți lideri locali, sau cele menite să obțină mai multă autonomie față de Chișinău, nu au încetat vreodată... În pofida schimbărilor din societatea moldovenească, Găgăuzia și găgăuzii rămân puternici angrenați la lumea și la politica rusă. În condițiile în care Republica Moldova mai are de înfruntat o regiune separatistă la est și alte minorități vorbitoare de rusă pe teritoriul său, Găgăuzia este încă un călcâi al lui Ahile, sau mai degrabă un cal troian”, constată Veridica.

În altă zonă secesionistă, dincolo de Nistru, Ionel Istrati a fost vedeta „Zilei Transnistriei”, titrează portalul Zona de Securitate. „Ionel Istrati a cântat pe 2 septembrie în orașul Râbnița, în ziua când este sărbătorită cea de-a 32-a aniversare a așa-numitei republici moldovenești nistrene. Interpretul a evoluat pe scările Casei de Cultură din oraș sub drapelul regiunii separatiste, roșu-verde-roșu și steagul Federației Ruse.

Istrati știa că nu a fost invitat la un concert simplu, iar ziua în care regiunea transnistreană a decis să se separe de Republica Moldova este pentru el una foarte și foarte frumoasă. „Îmi este foarte plăcut să mă aflu aici, Ziua de Naștere a Transnistria este o sărbătoare, foarte și foarte frumoasă… Îmi place foarte mult aici, eu tot sunt din Transnistria din s. Țibuleuca raionul Dubăsari, vin mereu cu mare drag la Patrie, ea îmi este foarte dragă,” a declarat acesta în timpul concertului. De pe scenă Istratii a anunțat că merge să cânte și la Tighina/Bender.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău