Veridica | „100 de zile de guvern pro-european în Republica Moldova: bile albe și negre” (Revista presei)
-
17 Noiembrie 2021 09:29
Revista presei - 17 noiembrie.
„100 de zile de guvern pro-european în Republica Moldova: bile albe și negre”. Jurnaliștii de la veridica.ro trec în revistă cele mai importante realizări și rateuri ale actualei guvernări. Per total, consideră jurnaliștii, executivul de la Chișinău a performat, însă lucrurile nu stau chiar atât de bine cum sunt prezentate de raportul menționat. „Rezolvarea crizei gazelor nu a fost nici pe de parte o reușită, ci mai degrabă un acord semnat cu mâna răsucită la spate de către Gazprom. Republica Moldova a dansat după cum i-a cântat Gazpromul, deși ar fi putut să negocieze mai ferm. O altă chestiune trecută la capitolul succese este dosarul transnistrean. E drept, pe ultima pagina a raportului, dar pe acest segment a fost un eșec de sus până jos. Numirea lui Vlad Kulminschi ca vicepremier pentru Reintegrare a adus zero rezultate în negocierea cu partea transnistreană, iar situația este aproape la fel cum era în urmă cu doi ani, înainte de începutul pandemiei. Actuala guvernare nu a reușit să se rupă de „tele-justiția” cu care obișnuise regimul oligarhului Plahotniuc; din acest punct de vedere, episodul reținerii procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a amintit de reținerea fostului premier Vlad Filat direct din Parlament în toamna lui 2015”, comentează jurnaliștii.
Anticoruptie.md citează o declarație a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care a spus că dacă actuala putere nu dorea să colaboreze cu el în această calitate, el s-ar fi dat la o parte. „Puteau să îmi spună pur și simplu: Nu vrem să lucrăm cu Dvs. Litvinenco sau altcineva. Și posibil aș fi analizat. Pentru că 2 luni de când au venit la guvernare numai cu asta mă ocupam în fiecare dimineață - să mă dezbat de la diverse declarații ale lor sau acțiuni ilegale”, a precizat Stoianoglo. De altfel, atât președintele Maia Sandu, cât și guvernul Nataliei Gavriliță au criticat repetat lipsa de progrese a lui Stoianoglo pe dosarele mari de corupție, însă acesta nu a dat niciun semn că ar putea să se dea la o parte, însă a încercat o opoziție acerbă, observă jurnaliștii de la anticoruptie.md.
Europa Liberă readuce în atenția publicului problema tarifelor, după criza energetică. Astfel, expertul Victor Parlicov spune într-un interviu că principala îndeletnicire a Gazprom-ului în Republica Moldova este să finanțeze regiunea separatistă(…)Adică, Gazprom nu-și propune și nu are ca prioritate să rezolve problema datoriilor malului stâng care-s de 10 ori mai mari decât datoriile malului drept. Și asta denotă că, așa cum am vorbit și anterior, Gazprom în Republica Moldova nu se ocupă pur de business. Chiar și comportamentul Gazprom-ului în perioada aceasta, declanșarea crizei și ceea ce s-a făcut denotă că este o componentă politică pronunțată în ceea ce face Gazprom-ul în Republica Moldova și, dacă sincer, eu nu cred că asta este pe placul celor de la Gazprom. Eu nu cred că cei de la Gazprom sunt foarte fericiți, să trebuiască să le explice inclusiv acționarilor, care, mă rog, e o companie până la urmă listată la bursele internaționale, de ce cu fiecare an tot crește și crește o datorie.”, opinează expertul în energetică.
Newsmaker.md scrie despre doi deținuți din regiunea transnistreană care au anunțat greva foamei, pe un termen nelimitat. Potrivit publicației online, Oleg Horjan, liderul partidului comunist din regiunea separatistă și activistul de opoziție Serghei Mirovici, condamnat pentru „insultarea publică” a liderului separatist Vadim Krasnoselski, au înaintat câteva revendicări autorităților locale. Activiștii de opoziție cer reprezentanții ambasadelor Rusiei, SUA, UE și ai Misiunii OSCE în Moldova, reprezentanții guvernului Moldovei și jurnaliștii să aibă acces la ei în penitenciar.