Venezuela vrea să producă pe teritoriul său vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruși
-
28 August 2020 10:03
Venezuela a anunțat joi că dorește să producă pe teritoriul său vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia și că au fost stabilite deja contacte în acest sens cu autoritățile ruse, scrie Agerpres.
Ministrul sănătății, Carlos Alvarado, a afirmat la postul național de televiziune că există "voința deplină" din parte autorităților ruse de a examina posibilitatea ca vaccinul rus, numit Sputnik V, să fie produs și testat în Venezuela.
Carlos Alvarado a făcut această declarație după o videoconferință cu membri ai Centrului de Microbiologie și Epidemiologie Gamaleia, instituția din Moscova care a elaborat vaccinul, și cu reprezentanți ai fondului suveran al Rusiei, implicat în dezvoltarea lui.
Ministrul venezuelan a vorbit despre "deplina dispoziție a camarazilor din Federația Rusă" și "marele interes" al guvernului președintelui Nicolas Maduro pentru "mărirea vitezei de producție a vaccinului și trecerea rapidă la faza a III-a", ultima etapă a testelor clinice.
Cele două părți au convenit "să semneze acorduri de confidențialitate și să înceapă selecția posibililor candidați pentru derularea fazei a III-a în Venezuela", a precizat Carlos Alvarado.
În urmă cu câteva zile, ministrul sănătății declarase că Venezuela va fi în măsură să mobilizeze 500 de voluntari pentru aceste teste pe oameni.
Pe de altă parte, "a avut loc o discuție de natură tehnică pentru a vedea dacă putem lansa mai întâi procesul de ambalare, apoi de producție completă a vaccinului în Venezuela așa cum ne dorim", a indicat ministrul sănătății.
La 11 august, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a dezvoltat în premieră mondială un vaccin eficient împotriva coronavirusului.
Anunțul a fost primit cu scepticism de numeroși responsabili occidentali. Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel la prudență și a subliniat că pentru omologarea vaccinului sunt necesare proceduri riguroase.
Rusia este unul din principalii aliați ai Venezuelei cu care întreține relații strânse din perioada președinției lui Hugo Chavez (1999-2013), predecesor și mentor al lui Nicolas Maduro.
Venezuela, țară cu 30 de milioane de locuitori, a înregistrat de la apariția pandemiei pe teritoriul său în martie 41.865 de cazuri confirmate de contaminare și 351 de decese, potrivit datelor oficiale.
Aceste valori sunt contestate de organizații internaționale ca Human Rights Watch care consideră că bilanțul real este mult mai grav și acuză