Venezuela | Parlamentul cere sprijinul comunității internaționale

  • 10 August 2018 09:25
Venezuela | Parlamentul cere sprijinul comunității internaționale

Parlamentul venezuelean, singura instituție aflată sub controlul opoziției președintelui Nicolas Maduro, a cerut joi sprijinul comunității internaționale căreia i-a cerut să nu recunoască mandatul de arestare decis de Curtea Supremă din Venezuela împotriva liderului opoziției, Julio Borges, aflat în exil în Columbia, relatează AFP.

Parlamentul a afirmat într-un comunicat că măsura împotriva lui Julio Borges "este de natură politică și nu ar trebui recunoscută de o instanță străină".

Curtea Supremă din Venezuela a ordonat miercuri "arestarea imediată" a fostului președinte al Parlamentului pentru presupus complot în vederea asasinării președintelui Nicolas Maduro într-un atac cu drone cu explozibil și a lansat procedura pentru judecarea lui Borges.

Opozantul venezuelean în exil Julio Borges a calificat drept farsă atentatul care, potrivit președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost întreprins împotriva sa sâmbăta trecută la Caracas.

În afară de Borges, Maduro a acuzat de implicare în 'atentat' un deputat al opoziției venezuelene, Juan Requesens, 29 de ani, care a fost arestat marți. Parlamentul a cerut "eliberarea sa imediată".

Potrivit procurorului, în total 19 persoane ar avea "legătură directă" cu acest "atentat" care, conform guvernului, a fost organizat dintr-o fermă din Chinacota, în Columbia, de indivizi care au primit 50 de milioane de dolari.

Începând de sâmbătă, Nicolas Maduro a acuzat opoziția venezueleană și pe fostul președinte columbian Juan Manuel Santos că s-ar afla în spatele acestui atac organizat cu fonduri provenind din Statele Unite.

Bogota și Washingtonul au negat orice implicare, iar opoziția venezueleană a afirmat că atacul a fost doar o înscenare.

Uniunea Europeană a cerut joi o "anchetă cuprinzătoare și transparentă (...) pentru a stabili faptele prin respectarea deplină a statului de drept și a drepturilor omului", exprimându-și totodată regretul că "evenimentele recente au agravat tensiunile în Venezuela".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău