Veneția, amenințată, din nou, de o creștere a nivelului apei. Orașul este devastat, cu pagube de un miliard de euro

  • 17 Noiembrie 2019 11:17
Veneția, amenințată, din nou, de o creștere a nivelului apei. Orașul este devastat, cu pagube de un miliard de euro

Veneția, deja inundată, ar putea fi afectată duminică de o nouă creștere a nivelului apei, al treilea astfel de episod în mai puțin de o săptămână, după două maree înalte care au devastat orașul italian supranumit "Serenissima", plasat în stare de urgență, informează AFP, potrivit Agerpres.

După o scurtă pauză, serviciile meteorologice prognozează o nouă "acqua alta" de 1,60 metri pentru duminică la amiază, un nivel periculos.

Vineri, mareea înaltă a ajuns la 1,54 metri și a condus la închiderea, timp de câteva ore, a emblematicei Piețe San Marco. Marți seara, Veneția a înregistrat cea mai gravă maree înaltă din ultimii 53 de ani, de 1,87 metri, al doilea record istoric în urma celui de la 4 noiembrie 1966 (1,94 metri). Apa a invadat bisericile, magazinele, muzeele și hotelurile acestei bijuterii din Patrimoniul Mondial UNESCO, inundând-o în proporție de 80%.

"Veneția este devastată, cu pagube de un miliard (de euro)", a declarat primarul Luigi Brugnaro.

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, sosit vineri în oraș pentru a constata la fața locului pagubele și a estimat că lucrările de reparație vor fi considerabile. Oficialul a notat că peste 50 de biserici au fost deteriorate.

Veneția, așezare cu 50.000 de locuitori, primește anual 36 de milioane de turiști pe an, dintre care 90% sunt străini.

Hotelurile se confruntă cu anulări ale rezervărilor pentru sărbătorile de sfârșit de an.

Edilul orașului a anunțat vineri deschiderea unui cont bancar pentru toate persoanele, din Italia și din străinătate, care doresc să contribuie la reparații. "Veneția, un loc unic, este moștenirea întregii lumi. Datorită ajutorului vostru, Veneția va străluci din nou", a scris primarul într-un comunicat.

Locuitorii ale căror case au fost deteriorate pot solicita asistență guvernamentală imediată de 5.000 de euro, iar comercianții pot primi până la 20.000 de euro.

Joi seara, cabinetul premierului Giuseppe Conte a aprobat instituirea stării de urgență la Veneția și a anunțat eliberarea a 20 de milioane de euro "pentru cele mai urgente intervenții".

Această stare de urgență, adesea folosită în Italia, afectată frecvent de dezastre (cutremure, erupții vulcanice și alunecări de teren), conferă Guvernului "puteri și mijloace excepționale", notează AFP.

Veneția, construită pe 118 insule, insulițe în mare parte artificiale și stâlpi, este amenințată de creșterea nivelului apei. Orașul s-a scufundat cu circa 30 de centimetri în Marea Adriatică într-un secol.

Ministrul Mediului, Sergio Costa, a declarat că fragilitatea Veneției s-a accentuat din cauza "tropicalizării" vremii, cu precipitații intense și rafale puternice de vânt, asociate încălzirii globale.

De asemenea, ecologiștii dau vina pentru această situație pe extinderea marelui port industrial Marghera și pe trecerea vaselor de croazieră uriașe.

"Aqua alta" de marți a inundat 80% din oraș, a provocat decesul unui septuagenar și a răsturnat gondole și vaporetti (bărci de transport public).

Numeroși oficiali, inclusiv primarul, au solicitat începerea lucrărilor la proiectul de diguri Moise "cât mai curând posibil". Lansat în 2003 și întârziat printre altele de investigații de corupție, Moise constă în 78 de diguri plutitoare care se ridică și blochează accesul la lagună al apelor Adriaticii, în cazul unor maree de până la trei metri de înălțime. Potrivit lui Conte, proiectul este "gata în proporție de 93%" și va fi "finalizată în primăvara anului 2021".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău