Veaceslav Platon: Iurie Leancă a fost implicat în totalitate în furtul miliardului
-
01 August 2019 09:22
Fostul deputat, omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, susține că fostul premier Iurie Leancă, ar fi fost implicat „în totalitate” în „furtul al miliardului”, în urma căruia a fost fraudat sistemul bancar din Republica Moldova. Totodată, Veaceslav Platon consideră că Iurie Leancă „nu înțelegea ce face”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, realizate în penitenciar, transmite IPN.
Veaceslav Platon susține că după arestarea liderului Partidului Liberal Democrat de atunci, Vlad Filat, toți deputații care au acces la Partidul Democrat au fost mituiți. „Nu cunosc câți bani a primit fiecare, dar știu sigur că ei au fost mituiți. Lunar ei primeau în plic bani, de la trei până la cinci mii de euro. Iurie Leancă în totalitate este implicat în furtul miliardului”, a declarat Platon.
În același timp, omul de afaceri spune că furtul miliardului s-a petrecut în mai multe etape. În cadrul primei etape, din cele trei bănci - Unibank, Banca Socială și Banca de Economii - banii au fost scoși prin credite care se întorceau prin oferirea noilor credite, adică un credit îl acoperea pe altul. Această etapă a durat din 2012 până în octombrie 2014.
„A doua etapă a furtului este atunci când în bancă bani nu mai sunt, septembrie-octombrie 2014, Plahotniuc dă ordin întreprinderilor de stat și ele iau credit în alte bănci și aduc banii în Banca de Economii. De pe un cont pe altul – de acolo luau bani și îi plasau pe conturi în BEM. Știu că au fost implicate companiile „Moldtelecom”, „Moldovagaz”. Iaralov m-a rugat să dau credite acestor întreprinderi”, a menționat Veaceslav Platon,care pe atunci avea anumite roluri în gestionarea Moldindconbank.
Potrivit lui, ultima, a treia etapă, a început în luna noiembrie 2014. Portofoliul de credite al celor trei bănci arată doar în luna noiembrie șase miliarde de lei. Formal, în bănci bani nu erau, dar existau documente de acordare a creditelor.
Fostul deputat consideră că autoritățile moldovenești ar fi trebuit să se ocupe de studierea acestui fenomen, iar compania Kroll a fost angajată pentru a trage de timp. Potrivit lui, compania nu a studiat decât la suprafață ce s-a întâmplat în băncile fraudate.
Totodată, Veaceslav Platon spune că a încercat să cumpere raportul Kroll II de la reprezentanți ai organelor de drept din Republica Moldova, nu a reușit, dar pe parcursul căutărilor i s-a cerut suma de 20 de mii de dolari pentru copia acestuia
Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.