Gazeta de Chișinău/Veaceslav Negruță: ”Dodon s-a împotmolit în datorii: financiare, politice, geo-politice etc. El trebuie să-și plătească creditorii” (Revista presei)

  • 17 Iulie 2020 09:35
Gazeta de Chișinău/Veaceslav Negruță: ”Dodon s-a împotmolit în datorii: financiare, politice, geo-politice etc. El trebuie să-și plătească creditorii” (Revista presei)

În Gazeta de Chișinău, Veaceslav Negruță scrie în despre ”ultima sută de metri” a mandatului președintelui Igor Dodon. Potrivit autorului, ”anii care au trecut cu președintele Dodon vor intra în istoria RM ca o perioadă în care am avut de toate: promisiuni, legăminte, jurăminte, trădări, suspendări, câteva guverne, și chiar răsturnări.

Pe lângă toate acestea, președintele Dodon a mai avut parte de călătorii, distracții pe domenii publice, pauze muzicale în căpșuni, daruri în kulioace, fundații „Din suflet” și alte plăceri ale vieții de președinte de RM. După rectificările de bugete asumate de guvernul coordonat electoral de Dodon, am ieșit la linia de finiș a acestui mandat dăruit lui Dodon de creatorul său, Plahotniuc. Și pentru ca să fie exact în spiritul creatorului, nu se putea și fără niște modificări la regulile electorale, zămislite în laboratoarele electorale ale prezidențiabilului Dodon. (…) Dodon s-a împotmolit în datorii: financiare, politice, geo-politice etc. El trebuie să-și plătească creditorii. De fapt, actualul președinte al RM are nevoie de alți patru ani, de alte injecții financiare, pentru a stinge vechile datorii, dar să-i pice și lui ceva”, opinează analistul.

"Dodon sau Plahotniuc? Plahotniuc sau Dodon? Cine este răul cel mare acum?”, se întreabă vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, citat de Ziarul Național. ”Spre deosebire de vara lui 2019, când toți cei care doreau să înțeleagă, înțelegeau că Plahotniuc este răul cel mai mare și, dacă nu scăpăm de el, punem capac pe această țară pentru zeci de ani înainte, acum chiar nu poți face o alegere de acest gen. Ambii sunt la fel. Sau, ca să răspund la întrebarea de la început, nici Plahotniuc, nici Dodon. Ambii trebuie alungați din politică, ambii trebuie deferiți justiției și, în cadrul unui proces corect și cu judecători independenți, să ajungă la închisoare. Unul pentru că a dat ”kulioace”, altul pentru că a luat ”kulioace”. Soluția este de a-l da jos pe Dodon fără a-l aduce înapoi pe Plahotniuc. Și asta este posibil", este convins Litvinenco.

Cotidianul reține declarațiile vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, făcute la Pro TV, că Andrei Năstase nu va mai candida la alegerile prezidențiale din toamnă, dacă va cădea Guvernul Chicu, iar el va fi ales în fruntea unui nou Executiv. Potrivit lui Slusari, în cazul în care Năstase ajunge premier, atunci va renunța să mai candideze la prezidențiale.„Ideea noastră e foarte clară. Am spus că Platforma DA își asumă guvernarea, un cabinet de miniștri tehnocrat. Nu facem alianță, nu semnăm acorduri, suntem gata să discutăm despre componența Guvernului”, a spus Slusari.

Analistul politic, Dionis Cenușă, consideră că votarea moțiunii de cenzură „o poate costa pe Maia Sandu eventuala victorie la prezidențiale”, scrie Adevărul. În opinia lui, graba prin care PAS a anunțat că va semna moțiunea de cenzură „este explicată de presiunea publică eficienta a Platformei DA, dar și de dorința de a valorifica disputele în jurul modificării Codului Electoral”. El mai crede că, aparent, PSRM este sigur că PDM nu va abandona coaliția de guvernare, deoarece înțelege că democrații pot deveni nesemnificativi repede, fără poziții în guvernare (pe care nimeni dintre PAS și Platforma DA nu pe promite).

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a declarat la TV8 că formațiunea a decis mai devreme decât anunțase să semneze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, la cerința susținătorilor. Potrivit lui, nu există siguranța acumulării a celor 51 de voturi necesare pentru demiterea Guvernului, dar că s-a aflat că majoritatea parlamentară și-ar fi pus în gând ca ieri să fie ultima ședință din sesiunea primăvară-vară. ”A apărut întrebarea că dacă se încheie sesiunea nu vom avea nici șansa să o depunem”, a spus deputatul.

Referitor la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului în frunte cu Ion Chicu, a vorbit și istoricul Gheorghe Cojocaru, într-un interviu pentru Europa Liberă. Moțiunea ”semnată și promovată de Platforma DA, susținută de grupul parlamentar „Pro Moldova”, ar putea fi votată și de reprezentanții Partidului „Șor”, în timp ce PAS-ul Maiei Sandu a ezitat până în ultimul moment să ia o atitudine tranșantă. La celălalt pol, socialiștii și președintele Dodon abia așteaptă să asiste la o asociere a proeuropenilor cu cei bănuiți de furtul miliardului, pentru a pune pe rol și a specula în văzul public teza unei pretinse complicități a acestora în viitoarea campanie electorală din toamnă. (…) În contextul actual, Partidul Democrat joacă rolul de arbitru jucător al scenei politice, de care nu pot să nu țină cont atât socialiștii, cât și opoziția parlamentară”, subliniază Gheorghe Cojocaru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău