Veaceslav Negruța, despre prechezițiile de la BNM | „Au mai fost astfel de intervenții de genul „maski-show” care nu s-au soldat cu nimic în cele din urmă”

  • 05 Martie 2020 13:34
Veaceslav Negruța, despre prechezițiile de la BNM | „Au mai fost astfel de intervenții de genul „maski-show” care nu s-au soldat cu nimic în cele din urmă”

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a dispus reținerea a patru persoane din actuala și fosta conducere a Băncii Naționale în dosarul fraudei bancare de proporții. Este vorba de fostul șef al BNM Dorin Drăguțanu, fosta sa adjunctă Emma Tăbârță, precum și actualii viceguvernatori Aureliu Cincilei și Ion Sturzu. Deocamdată, Procuratura nu informat dacă aceștia au fost reținuți, după ce procurorii au făcut în această dimineață percheziții la sediul BNM.

 Experții nu exclud posibilitatea ca aceste acțiuni să aibă conotații politice, iar cauzele penale să nu mai ajungă la finalitate. 

Procuratura Anticorupție a efectuat acțiuni de urmărire penală la sediu Băncii Naționale privind frauda bancară. Inițial, se vehicula că au fost reținute două persoane, dar până la urmă, procurorul general a confirmat că a semnat o ordonanță pentru reținerea și audierea unor foști și actuali conducători de la BNM. Este vorba de viceguvernatorii Ion Sturzu și Aureliu Cincilei, fostul șef al Băncii centrale Dorin Drăguțanu și de fosta sa adjunctă Emma Tăbârță. Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, Banca Națională a fost implicată direct în frauda bancară.

„Au fost întreprinse niște acțiuni în privința oamenilor care lucrează la Banca Națională, noi suntem siguri că BNM este instituția care a fost nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Fostul ministru de finanțe, Veaceslav Negruță, consideră că investigarea fraudei bancare nu s-a făcut într-un mod serios și că mai este mult de lucru. Dacă autoritățile ar fi acționat mai devreme, banii ar fi rămas în rezervele BNM și mai multe persoane ar fi fost trase la răspundere. Este important ca ancheta să aibă un rezultat și să fie recuperați banii care deja au fost scoși din Rep. Moldova. În același timp, Veaceslav Negruță rămâne sceptic față de intențiile procurorilor și nu exclude posibilitatea unor implicări din mediul politic.

„Au mai fost astfel de intervenții  de genul „maski-show” care nu s-au soldat cu nimic în cele din urmă, ca și finalitate a unor anchete duse până la capăt și cu responsabilizarea persoanelor vizate. Astfel de probabilitate oricând există”, a precizat Veaceslav Negruța.

Potrivit anchetei parlamentare conduse de deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, principalii beneficiari ai fraudei bancare sunt grupările controlate de Vlad Plahotniuc, Vlad Filat și Ilan Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău