Veaceslav Negruță, despre declarațiile lui Igor Dodon privind gestionarea crizei COVID-19: Dânsul e un pericol public și mesajele respective nu fac decât rău în efortul societății de a feri lumea de această boală

  • 12 Iunie 2020 12:46
Veaceslav Negruță, despre declarațiile lui Igor Dodon privind gestionarea crizei COVID-19: Dânsul e un pericol public și mesajele respective nu fac decât rău în efortul societății de a feri lumea de această boală

Situația privind infectările cu noul coronavirus în Republica Moldova este gestionabilă de Guvern, susține președintele Igor Dodon. El a declarat, în emisiunea sa de pe Facebook, că situația nu este simplă, dar a spus că nu e ieșită de sub control, în contextul în care ieri Republica Moldova a înregistrat peste  400 de cazuri de îmbolnăviri, cele mai multe de până acum. Experții denunță atitudinea  iresponsabilă a șefului statului și interesele electorale ale acestuia. Detalii are Cristina Popușoi.

Numărul mare de contaminări cu noul coronavirus e cauzat de faptul că s-au relaxat restricțiile și că oameni  nu respectă regulile sanitare impuse. Cel puțin așa explică președintele Dodon creșterea masivă a infectărilor, adăugând că se fac și mai multe teste. În emisiunea sa de pe Facebook, el susține că situația este gestionabilă pentru Guvern.

Evident că situația nu este simplă, situația e foarte gravă, situația în lume e foarte gravă. Au fost scoase restricțiile, moldovenii sfaturile medicilor nu le ascultă, se urcă în rutieră ca „în banca de șprote”, dacă-l dai afară strigă că poliția e rea. Evident, când au fost scoase restricțiile, oamenii au ieșit masiv din case, s-a început răspândirea comunitară. Au început să se facă mai multe teste și nu doar la cei cu simptome. E clar că situația nu e simplă. Situația nu e ieșită de sub control, e gestionată de Guvern”, a menționat președintele.

Dodon crede că bugetarii ar trebui să stea din nou acasă, iar poliția și militarii să se implice pentru a dispera grupurile mari de oameni.

Răspunzând la întrebările presei despre riscul vizitelor sale în teritoriu și faptul că nu poartă mască de protecție, șeful statului a spus că el, de fapt, s-ar pune în pericol și a negat că nu respectă protocoalele.

Șeful statului ar trebui să fie mai responsabil și să nu urmărească doar interesele de campanie electorală, comentează pe de altă parte, expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță.

„Președintele Dodon perseverează în iresponsabilitate și mesaje iresponsabile trimise societății. E momentul să înțeleagă că exemplul propriu în situații de criză este cel mai vorbitor argument pentru întreaga societate. Or, atât timp cât președintele Dodon desconsideră legea, protocoalele, deciziile  Comisiilor Extraordinare în Sănătate, dânsul e un pericol public și mesajele respective nu fac decât rău în efortul societății de a feri lumea de această boală. Aceste mișcări sunt cu caracter electoral, iar este și aspectul că președintele exercițiu, un potențial candidat, folosește resursele administrative în interes personal, și mai ales în plină pandemie”, a declarat expertul.

Igor Dodon efectuează vizite în raioanele Republicii Moldova, inclusiv în spitale. El spune că merge să-i susțină pe medici și arată cu degetul spre alți politicieni de la Chișinău care organizează întruniri în teritoriu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău