Veaceslav Negruță despre 2019 și previziuni pentru 2020 | Tranziție de putere de la Plahotniuc la Dodon, afaceri dubioase cu clanul Ciaika și creștere economică sub potențialul real
-
06 Ianuarie 2020 13:06
În 2019, Republica Moldova a avut trei guverne și au existat unele inițiative de „deoligarhizare”, „deoffshore-izare” și de demonopolizare, dar s-a produs o tranziție de putere de la un oligarh la altul, consideră fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță. Sistemul a fost preluat de la Vlad Plahotniuc, cu aceeași oameni și aceleași instituții, de către Igor Dodon, a declarat expertul la Radio Chișinău.
El a subliniat că restabilirea dialogului cu partenerii europeni, pe care a reușit-o Guvernul Sandu, a redresat situația bugetară la final de 2019, situație moștenită de noul guvern loial președintelui Igor Dodon, condus de Ion Chicu. Miza cea mai mare a fost numirea procurorului general, fapt care a și dus la căderea cabinetului de miniștri în frunte cu Maia Sandu. Din această cauză, Uniunea Europeană și-a suspendat finanțarea, iată de ce în acest an, Republica Moldova riscă să nu poată acoperi venituri de aproximativ 350 de milioane de euro la buget, spune fostul ministru.
Veaceslav Negruță consideră că autoritățile ar trebui să investigheze relațiile familiei Dodon cu fiul procurorului general al Rusiei, Igor Ciaika. Republica Moldova ar putea deveni chiar un poligon de stocare a deșeurilor periculoase, susține expertul. Potrivit unor reportaje ale opozantului rus Alexei Navalnîi, fabricile de prelucrare și ardere a deșeurilor deținute de firmele lui Ciaika sunt foarte poluante. De exemplu, în raionul Kosino-Uhtomsk din sud-estul Moscovei, unde este amplasată o astfel de uzină, din 2012 până în 2016, numărul maladiilor oncologice a crescut de 4,2 ori, de la 112 la 471 de cazuri. Recent, Ciaika a preluat firma care are în proprietate două televiziuni afiliate lui Dodon și socialiștilor.
„Vedem încrucișări de interese de afaceri între familia Ciaika și Dodon, care au protecția necesară din partea autorităților din Rusia. De fapt, ei sunt pilonii acestei construcții care reprezintă interesul estic aici, în Republica Moldova.”, a declarat Veaceslav Negruță pentru Radio Chișinău.
Potrivit lui Veaceslav Negruță, previziunile economice pentru 2020 sunt pesimiste pentru că guvernanții au anunțat o serie de proiecte populiste care pot provoca neîncrederea investitorilor și a partenerilor externi, asta în contextul unui an electoral. Este vorba de intențiile lui Igor Dodon de a utiliza rezervele naționale pentru investiții și de a contracta împrumuturi din Rusia sau China. În situația în care creșterea economică scade și în occident, și în est, unica șansă a Chișinăului rămâne Acordul de Asociere și Liber Schimb cu UE.