Veaceslav Negruța, despre BREXIT și cursul valutar: Cetățenii să-și păstreze calmul

  • 24 Iunie 2016 14:21
Veaceslav Negruța, despre BREXIT și cursul valutar: Cetățenii să-și păstreze calmul

Decizia britanicilor de a ieși din componența Uniunii Europene nu va afecta grav economia Republicii Moldova, dar și a relațiilor comerciale cu țările din spațiul comunitar, consideră experții.

Aceștia prognozează totuși o ușoară scădere a investițiilor în țara noastră, dar și o diminuare a exporturilor, în condițiile în care Marea Britanie ocupă poziția a treia printre partenerii economici ai Republicii Moldova. De asemenea experții prognozează o depreciere a leului față de euro și dolar, sugerând populației să nu se lase influiențați de speculațiile de pe piața valutară și să acționeze prudent.

Printre cele mai mari riscuri, unii experți punctează o posibilă diminuare a exporturilor mărfurilor moldovenești pe pața Uniunii Europene, în condițiile în care în 2015  Marea Britanie a ocupat poziția a treia printre statele în care Republica Moldova exportă mărfuri și poziția a noua la importuri.

În același timp directorul Institutului economiei de piață, Roman Chirca, susține că BREXIT-ul va intensifica procesele integraționiste, fapt de care vor profita așa țări ca Republica Moldova și Ucraina, iar relațiile comerciale cu EU ar putea chiar să intre pe un trend ușor ascendent. Potrivit lui Roman Chirca, cel mai probabil ar putea să scadă asistența oferită Republicii Moldova de Uniunea Europeană, luând în considerare faptul că Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord deține o cotă substanțială din aceste sume, dar și investițiile directe în economia moldovenească.

În cazul unei crize economice provocate prin care trece în prezent Uniunea Europeană, zonele emergente sunt epuizate, văduvite. Pentru Republica Moldova asta ar insemna un flux și mai mic de investiții din țările dezvoltate. Totuși asupra cetățenilor de rând BREXIT-ul nu va avea efecte imediate. Noi și așa exportăm tot ce avem. Problema economiei moldovenești este totuși lipsa producției pentru export. De aceea nu vom avea schimbări în relațiile comerciale cu UE. Din contra, dacă procese integraționiste se intensifică, dacă Parteneriatul Estic va fi extins și aprofundat, noi vom avea de beneficiat din punctul ăsta de vedere. UE va oferi mai multe posibilități unor așa state ca Republica Moldova sau Ucraina” a declarat Roman Chirca.

Ieșirea Marii Britanii din componența Uniunii Europene crează deja fluctuații pe pața valutară. După ce lira sterlină a ajuns la cea mai mică cotație din ultimii 31 de ani și moneda europeană înregistrează un trend descendent. Solicitat de Radio Chișinău, ex-ministrul finanțelor, Veaceslav Negruța, anticipează o stabilitate a cursului de schimb leu-dolar și o ușoară apreciere, de scurtă durată, în raport cu moneda europeană. În același  timp, Veaceslav Negruța sugerează populației să nu se lase pradă speculațiilor și să acționeze prudent, în situația în care nu au fost încă stabilite procedurile tehnice de ieșire a Marii Britanii din componența Uniunii Europene și aplicarea acestora.

În Republica Moldova valuta națională leul este cotat direct față de cea americană și aici vom vedea o stabilitate în relația leu-dolar, iar relația leu-euro, va depinde de felul în care va evalua raporul dintre moneda europeană și cea a Statelor Unite ale Americii. Vedem o depreciere a euro față de dolar, respectiv leul se va întări, pe o perioadă relativ scurtă față de moneda europeană. Mai mult, presupun că în modalitatea de calculare a prețurilor se va reveni la obișnuința mai veche, cand acestea se stabileau ținându-se cont de raportul leu-dolar, în detrimentul preferințelor din ultimii ani, dar doar până se potolesc spiritele și speculațiile legate de această situație. Cel mai probabil ajustarea prețurilor pe piața internă se va produce doar la grupurile de mărfuri care se importă din UE. Totuși, Republica Moldova este conectată la comerțul internațional și în tranzacții în dolari, ceea ce va compensa acest fenomen. Evoluții mari pe prețuri pe intern nu văd. Decât anumite fluctuații legate de cursul de schim, și doar acum, în perioada de incertitudine, care va dura câteva săptămâni, până la o lună. Fluctuațiile care vor fi in următoarele câteva săptămâni nu trebuie să bage lumea în panică, pentru că va fi o foaie de parcurs, va exista o foaie de parcurs pentru realizarea BREXIT-ului, cu minimizarea consecințelor și efectelor de lugă durată. Recomandarea mea e ca cetățenii să-și păstreze calmul, și să nu se avânte în procese pe care nu le gestionează  și nu posedă informație adecvată”, a declarat Veaceslav Negruța.

Într-o declarație pentru presă ministrul Finanțelor Octavian Armașu, consideră însă că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va avea efecte negative asupra Republicii Moldova din cauza că Republica Moldova ar fi o țară prea mică, iar relațiile comerciale cu Londra ar fi nesemnificative. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău