Veaceslav Ioniță: Transportul de pasageri cu autobuzele în pandemie s-a redus de două ori și este la cel mai scăzut nivel din toată perioada de independență a R. Moldova

  • 17 Noiembrie 2021 11:12
Veaceslav Ioniță: Transportul de pasageri cu autobuzele în pandemie s-a redus de două ori și este la cel mai scăzut nivel din toată perioada de independență a R. Moldova

Anual, cu autobuzele în R. Moldova, erau transportați 100 milioane pasageri, iar în pandemie, datorită măsurile restrictive luate de autorități, ramura transportului cu autobuzele a pasagerilor a scăzut de două ori, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în Tr.2 din 2020, când a început pandemia numărul de pasageri s-a redus de 4 ori. Acum asistăm la o ușoară îmbunătățire a situației, dar în continuare numărul de pasageri este de aproape două ori mai mic decât media obișnuită. Cea mai gravă lună a fost aprilie 2020, când numărul de pasageri transportați cu autobuzele a scăzut de 10 ori, fapt nemaiîntâlnit în istoria noastră.

„În condițiile reducerii numărului de pasageri, tarifele la transportul de pasageri cu autobuzele au rămas aproape la fel, la nivelul de acum 10 ani. În același timp salariul mediu în Moldova a crescut de 2,5 ori de la 3,6 mii lei lunar în 2012 la 9 mii lei în prezent.

Totodată a crescut semnificativ și numărul rutelor regulate în Moldova, fapt ce afectează gradul de încărcare a autobuzelor. O altă problemă majoră este transportul ilicit de pasageri, inclusiv peste hotarele țării. Transportatorii iliciții, fiind protejați de funcționarii corupți, omoară definitiv transportul legal de pasageri.

Transportatorii sunt una din cele mai afectate ramuri în pandemie, dar din păcate nu s-au bucurat de atenția cuvenită din partea autorităților. Drept consecință multe companii au falimentat sau sunt în prag de faliment, iar unii, pentru a supraviețui î-și mută afacerile peste hotarele țării”, se arată în analiza economistului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău