Veaceslav Ioniță, despre întreprinderea Metalferos | ”Eu nu îmi aduc aminte de nicio privatizare de succes în Republica Moldova”

  • 27 Ianuarie 2020 14:22
Veaceslav Ioniță, despre întreprinderea Metalferos | ”Eu nu îmi aduc aminte de nicio privatizare de succes în Republica Moldova”

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare în timpul cel mai apropiat. Premierul Ion Chicu a explicat într-un mesaj postat pe o rețea socială că în acest mod va fi demonopolizată piață de metale. Aceasta ar fi o soluție potrivită, consideră experții, remarcând totodată faptul că în ultimii 25 de ani, nicio privatizare nu a fost de succes.

Compania în care statul deține peste 78 la sută din acțiuni, a făcut subiectul unor investigații jurnalistice care au scos la iveală legăturile dintre politicieni și conducerea întreprinderii. Mai mult, luna trecută, procurorii anticorupție au stabilit că în ultimii cinci ani, Metalferos încheia contracte cu firme intermediare fictive, cauzând un prejudiciu de 215 milioane de lei.

Din toamnă, în urma unei decizii a Guvernului condus de Maia Sandu piața deșeurilor de metale este liberalizată, iar companiei i-a fost anulată exclusivitatea dreptului de export. Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, spune că o firmă privată ar aduce prin impozite mai mulți bani la bugetul de stat. Însă, potrivit expertului, privatizarea trebuie să fie transparentă și făcută de oameni cinstiți:

„Privatizarea într-adevăr ar îmbunătăți concurența. Am o mică îngrijorare. Eu în general sunt pentru privatizare dacă se face cinstit și corect, dacă va veni un investitor strategic. Impozitele pe care le va primi statul, vor fi mult mai mari decât impozitele și dividendele din prezent. Eu nu îmi aduc aminte de nicio privatizare de succes în Republica Moldova”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Intenția de privatizare a fost totuși criticată mai dur de către deputații din opoziție, care cred că Metalferos ar putea ajunge pe mâinile unor apropiați ai lui Igor Dodon. Anterior, mai mulți jurnaliști de investigație și politicieni l-au învinuit pe Vlad Plahotniuc de faptul că ar fi controlat întreprinderea prin interpuși.

În 2018, Metalferos a avut venituri în valoare de 1,45 de miliarde de lei, cu 157,2 milioane de lei mai mult ca în 2017. Profitul net a constituit 46,6 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău