Veaceslav Ioniță: Cum R. Moldova a devenit „mare exportator” de produse petroliere în Ucraina. Bugetul de stat a fost fraudat cu circa 100 milioane de lei

  • 12 August 2021 10:34
Veaceslav Ioniță: Cum R. Moldova a devenit „mare exportator” de produse petroliere în Ucraina. Bugetul de stat a fost fraudat cu circa 100 milioane de lei

E o nouă schemă de fraudare a bugetului de stat, exporturi fictive de produse petroliere în Ucraina, descrie expertul economic Veaceslav Ioniță. Acesta menționează TIR-urile cu benzină și motorină intră în R. Moldova și sunt declarate ca re-exporturi în Ucraina, doar că ele nici odată nu mai ajung în Ucraina. În ultimii 5 ani peste 2.000 de TIR-uri cu produse petroliere au intrat în R. Moldova și au dispărut.

În ultimii ani de zile ia amploare un fenomen mai noi pentru Moldova, exportul de produse petroliere în Ucraina. Astfel în 2020 exporturile au constituit 6,9 milioane USD sau 16,8 mii tone de produse petroliere, de 4 ori mai mult decât acum 5 ani, menționează Ioniță pe pagina sa.

„Dacă sumăm exporturile pentru 5 ani obținem un volum de 60 mii tone de produse petroliere. Iar asta de bine de rău sunt două mii de TIR-uri cu benzină. Ar fi un motiv de bucurie, doar că Ucraina nu a importat NIMIC de la noi. Cum adică: noi exportăm, iar Ucraina nu import? În ultimii 5 ani peste 2.000 de TIR-uri cu cisterne au intrat în Moldova și au dispărut. Toate aceste TIR-uri au ajuns pe piața tenebră din Moldova, care a înflorit în ultimii ani”, susține Ioniță.

Expertul spune că doar anul trecut și doar prin această schemă, bugetul de stat a fost fraudat cu circa 100 milioane de lei. Despre celelalte scheme și pierderile bugetului de stat vedeți aici.

Scheme prezentate de Ioniță:

  1. Vânzări fictive către agricultori și transportatori pentru consum propriu.
  2. Vânzări fictive în Transnistria
  3. Exporturi fictive

Toate problemele de pe piața produselor petroliere în viziunea expertului economic pot fi rezumate în 3 probleme de bază:

  1. Monopolul instituit prin lege. Drept rezultat numai trei companii au dreptul de import și impun tuturor regulile lor.
  2. Economia tenebră, prin care anual bugetul de stat este fraudat cu sute de milioane de lei.
  3. Haosu în reglementare

În prezent prin culoarele Parlamentului circulă un proiect de lege, care menționează Veacesalv Ioniță nu rezolvă nici una din problemele enunțate mai sus.

„Din simplu motiv că acest proiect a fost scris de ANRE în interesul monopoliștilor. De ce ANRE promovează interesul unui grup restrâns de monopoliști mai mult sau mai puțin mii clar. Sunt sigur că Președintele țării, dacă va solicita informații de la Serviciul de Informații și Securitate va primi un raport amplu la acest subiect”, punctează acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău