Veaceslav Berbeca: „Nu cred că Partidul Democrat va privi și va facilita consolidarea lui Igor Dodon și a Partidului Socialiștilor. Deci, la primul hop cred că vor fi taxați”

  • 18 Noiembrie 2019 12:55
Veaceslav Berbeca: „Nu cred că Partidul Democrat va privi și va facilita consolidarea lui Igor Dodon și a Partidului Socialiștilor. Deci, la primul hop cred că vor fi taxați”

Blocul ACUM “Platforma DA și PAS” trebuie să-și consolideze acum eforturile pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. De această părere sunt analiștii politici care spun că Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate vor juca un rol activ în opoziție, după destrămarea coaliției de guvernare PSRM-ACUM. Analiștii mai cred că democrații, care neoficial s-au aliat cu socialiștii la învestirea noului Guvern, nu vor admite concentrarea puterii în mâinile lui Igor Dodon.

Comentatorii politici de la Chișinău sunt de părere că președintele Igor Dodon împreună cu Partidul Socialiștilor, al cărui lider informal se declară, vor promova în continuare o politică triumfalistă. Mult depinde, însă, de rolul pe care îl va juca Partidul Democrat, consideră analistul politic Ion Tăbârță.

„Ne vom aștepta la o politică triumfalista a socialiștilor în mass-media. Putem să ne așteptăm la o relație instituțională între Executiv și Președinție când Executivul va fi subordonat Președinției, dar asta va fi o situație, mai degrabă, de câteva luni. Foarte mult va depinde ce va face Partidul Democrat și cum vom avea acele procese interne ale partidului de purificare sau dimpotrivă revenirea lui Plahotniuc sub o formă sau alta în a influența intern politica partidului”, a spus Ion Tăbârță.

Coaliția neformală dintre PSRM și PDM ar putea dura până la primăvară, este de părere analistul politic, Veaceslav Berbeca. El susține că democrații nu vor admite concentrarea puterii în mâinile unui singur om.

„Nu cred că Partidul Democrat va privi și va facilita consolidarea lui Igor Dodon și a Partidului Socialiștilor. Deci, la primul hop cred că vor fi taxați”, a spus Veaceslav Berbeca.

Cât privește Blocul ACUM, experții vorbesc despre necesitatea consolidării forțelor celor două partide și pregătirea către scrutinul prezidențial de anul viitor. Ion Tăbârță.

„Aceste partide vor trebui să-și calculeze strategiile politice pe două aspecte majore. Primul aspect este disputa cu PSRM. Vor face totul ca să pună presiune pe Partidul Socialiștilor. Vor scoate în vileag toate populismele, toate interesele din culisele acestui partid. Al doilea aspect major pe care ei trebuie să se orienteze este președinția”, a menționat Berbeca.

Consolidarea trebuie să se producă și la nivel de organizații teritoriale, opinează Veaceslav Berbeca. 

„Partidul PAS și Partidul Platforma DA vor trebui să-și regrupeze forțele. Atunci când vorbesc despre regruparea forțelor am în vedere faptul că fiind în opoziție, dar oricum având rezultate bune la alegerile locale vor trebui să-și consolideze marea parte a organizațiilor teritoriale”, a spus Berbeca.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, Partidul Socialiștilor, Platforma “Demnitate și Adevăr” și Partidul “Acțiune și Solidaritate” și-au convocat reprezentanții structurilor locale alese la scrutinul din această toamnă pentru a stabili prioritățile și acțiunile de viitor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău