Vasile Iovu și Petre Neamțu, decorați de către Klaus Iohannis (FOTO)

  • 15 Ianuarie 2016 18:45
Vasile Iovu și Petre Neamțu, decorați de către Klaus Iohannis (FOTO)

Naistul Vasile Iovu și maestrul Petre Neamțu, directorul artistic și dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale, au primit astăzi distincții de merit din partea președintelui României, Klaus Iohannis.

Medaliile, ”Meritul Cultural” în grad de Ofițer, le-au fost acordate maeștrilor basarabeni în cadrul unei ceremonii oficiale, organizate la Ambasada României la Chișinău.

În decretul, semnat în luna mai de Președintele României Klaus Iohannis, și dat citire astăzi de către Ambasadorul României, Marius Lazurca, se menționează că distincția le-a fost acordată celor doi artiști „în semn de înaltă apreciere pentru îndelungata și prestigioasa activitate pusă în slujba afirmării și menținerii unui spațiu cultural unic pe ambele maluri ale Prutului”, precum și „pentru promovarea cauzei românești și a valorilor europene în Republica  Moldova”. 

”Cred că nu există în calendarul anual de festivități o ocazie mai potrivită decât Ziua Națională a Culturii, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului, să recunoaștem meritele marilor noștri artiști, marilor noștri creatori. Vasile Iovu și Petre Neamțu sunt într-adevăr pentru întreaga conștiință românească sunt asemenea creatori”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

Vădit emoționat, naistul Vasile Iovu, artist al poporului i-a mulțumit președintelui României Klaus Iohannis pentru distincție.

”Cred că nu am avut în viața mea așa emoții. Am avut multe distincții, dar toată viața mea am servit cultura română, am tins către valorile noastre naționale românești, tot timpul am fost cu gândul la Țară, la Patrie. Îmi pare bine că a venit momentul să primesc o decorație din partea Țării mele, înseamnă că nu mi-am trăit viața în zadar”, a declarat Vasile Iovu.

Este o apreciere și o susținere a întregului folclor românesc, a menționat în cadrul ceremoniei maestrul Petre Neamțu. Este o apreciere și o susținere a artei noastre populare, a folclorului care consider că este de fapt fundamentul culturii naționale. și atunci când un stat, un șef de stat are grijă de folclor înseamnă ca are grijă de națiune și de cultură. Vă promitem că vom ține această cale, vom propaga și valorifica folclorul, vom cânta și vom duce arta noastră în toată lumea”, a declarat Petre Neamțu.

Născut în 1950 în satul Bardar, din raionul Ialoveni, maestrul Vasile Iovu este în prezent solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” și profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Vasile Iovu este autor a mai multor volume de melodii pentru nai și orchestră. A susținut concerte în tot spațiul românesc dar și în alte multe alte state de pe continentul european, America, Asia și Australia.  Este artist al poporului, profesor universitar și deținător al „Ordinul Republicii”.

Născut în1950 în satul Lunga, raionul Florești, maestrul Petre Neamțu, în prezent director artistic și dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor”.  Este artist al poporului și profesor universitar.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău