Vârsta de pensionare se va majora treptat cu 6 luni anual, începând cu 1 ianuarie 2017

  • 30 Noiembrie 2016 10:35
Vârsta de pensionare se va majora treptat cu 6 luni anual, începând cu 1 ianuarie 2017

Vârsta de pensionare se va majora treptat, începând cu 1 ianuarie 2017, pentru femei – până la 62 de ani și pentru bărbați – până la 65 de ani.

Un nou proiect de lege privind reforma sistemului de pensii, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, mai prevede unificarea formulei de calcul a pensiei, prin excluderea categoriilor sociale privilegiate, cu scopul reducerii inechităților din sistem.  

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 57 de ani, iar pentru bărbați – de 62 de ani. Astfel, potrivit proiectului, femeile vor munci cu 5 ani mai mult până a ieși la pensie, iar bărbații – cu 3 ani mai mult. Majorarea se va produce însă treptat – cu 6 luni în fiecare an, potrivit proiectului, astfel că femeile vor ieși la pensie la vârsta de 62 ani abia începând cu anul 2026, iar bărbații se vor pensiona la 65 de ani, începând cu anul 2025.

Autoritățile mai promit calcularea  pensiei în funcție de contribuțiile achitate, iar venitul obținut după anul 1999 va corespunde cu venitul din prezent, ceea ce va aduce automat la majorarea pensiei, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, va fi creat un nou serviciu – calculatorul online, care le va oferi cetățenilor oportunitatea să-și calculeze viitoarea pensie.

Un aspect care nu este prevăzut în proiect este cel al pensiilor private. În opinia Vioricăi Antonov, expert IDIS Viitorul, Republica Moldova are nevoie de un sistem privat de pensii.

”Toată lumea europeană are sistemul privat de pensii, care funcționează destul de bine, nu înseamnă că noi nu trebuie să trecem la această etapă. Foarte multă forță de muncă pleacă peste hotare. Conform unor date neoficiale, circa 100 de persoane pleacă zilnic din țară și forța de muncă care plătește contribuții este destul de mică, iar cerințele sistemului de pensii sunt foarte mari, pentru că numărul beneficiarilor depășește numărul contribuabililor”, a declarat Viorica Antonov.

Documentul elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale mai prevede unificarea modalității de calcul a pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni – deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali, judecători, procurori și excluderea ,,stagiului special” din sistemul public de asigurări sociale, pentru reducerea inechităților din sistem. De fapt, în ultima perioadă se atestă un număr considerabil de judecători și procurori care ies din sistem pentru a putea profita de pensiile privilegiate de care beneficiază acum. În prezent, raportul dintre numărul contribuabililor și cel al pensionarilor se apropie de unu la unu, pe când acesta ar trebui să fie de, cel puțin, 4 contribuabili la un pensionar, pentru a putea asigura un sistem de pensii sustenabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău