Vârsta de pensionare în Franța a fost crescută de la 62 la 64 de ani. Senatul a votat legea care a provocat proteste violente

  • 09 Martie 2023 15:55
Vârsta de pensionare în Franța a fost crescută de la 62 la 64 de ani. Senatul a votat legea care a provocat proteste violente

În pofida protestelor violente din ultimele zile, senatul francez, dominat de opoziția de dreapta, a adoptat în noaptea de miercuri spre joi articolul ce prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, o prevedere-cheie din reforma foarte contestată promovată de președintele Emmanuel Macron, informează Digi24.ro.

Acest vot, crucial pentru executiv, intervine în plină mobilizare împotriva proiectului care afectează unul din pilonii sistemului social din Franța. După succesul mobilizării sociale de marți, o a șaptea zi de acțiune la nivel național este prevăzută sâmbătă, iar mai multe sectoare ale economiei (transporturi, energie ș.a) rămân perturbate de greve și încetări spontane ale lucrului. Sprijinindu-se pe mobilizarea a milioane de francezi începând din ianuarie, sindicatele au cerut să fie primite „de urgență” de către președintele Macron, care deocamdată a refuzat și speră într-o epuizare a mișcării.

Unda verde dată de Senat, cu 201 voturi pentru și 115 împotrivă, privește dispoziția cea mai contestată a acestei reforme care, potrivit tuturor sondajelor de opinie, rămâne foarte impopulară. Adoptarea prevederii privind creșterea vârstei de pensionare constituie o victorie pentru executiv, care încearcă să accelereze procedura parlamentară evitând în același timp să recurgă la articolul 49-3 din Constituție ce permite adoptarea unui text fără vot.

„Mă bucur că dezbaterile au permis să se ajungă la acest vot”, a scris pe Twitter prim-ministrul Elisabeth Borne, care a putut conta pe voturile senatorilor din partidul Republicanii (dreapta).

În Adunarea Națională (camera legislativă inferioară), unde puterea dispune doar de o majoritate relativă, respectivul articol nici măcar nu a putut fi examinat din cauza opoziției, dar și a calendarului foarte strâns al discuțiilor impus de guvern. Executivul speră de acum că Senatul va vota ansamblul textului până la data limită, duminică, fixată chiar de el. În acest scenariu, o comisie mixtă de senatori și deputați se va reuni pentru a încerca să se pună de acord asupra unui text, după care adoptarea definitivă a reformei ar putea interveni la 16 martie, explică AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău