Varianta Omicron a coronavirusului este rezistentă la majoritatea anticorpilor monoclonali, dar poate fi neutralizată printr-o doză de rapel - studiu

  • 09 Ianuarie 2022 13:18
Varianta Omicron a coronavirusului este rezistentă la majoritatea anticorpilor monoclonali, dar poate fi neutralizată printr-o doză de rapel - studiu

Varianta Omicron a coronavirusului a fost depistată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie 2021 și de atunci s-a rspândit în multe țări. Se așteaptă să devină dominantă în câteva săptămâni sau luni. Inițial, studii epidemiologice au arătat că varianta Omicron este mai transmisibilă decât variantele dominante în prezent (precum Delta). Este capabilă să se răspândească la persoanele care au primit două doze de vaccin și la cele care au fost infectate anterior, potrivit medicalxpress.com, citat de news.o.

Potrivit sursei citate, oamenii de știință de la Institut Pasteur și Vaccine Research Institute, în colaborare cu KU Leuven (Leuven, Belgia), Orléans Regional Hospital, Hôpital Européen Georges Pompidou (AP-HP), Inserm și CNRS, au studiat sensibilitatea variantei Omicron la anticorpii monoclonali utilizați în practica clinică pentru prevenirea formelor severe de boală la persoanele cu risc, precum și la anticorpii din sângele persoanelor infectate anterior cu SARS-CoV-2 sau vaccinate. 

Ei au comparat această sensibilitate cu cea de la varianta Delta. Experții au demonstrat că Omicron este mult mai puțin sensibil la anticorpii neutralizanți în comparație cu Delta.

Oamenii de știință au analizat apoi sângele de la persoanele care au primit două doze de vaccin de la Pfizer sau AstraZeneca. La cinci luni de la vaccinare, anticorpii din sânge nu mai erau capabili să neutralizeze Omicron. Această pierdere a eficacității a fost observată și la indivizi care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 12 luni. 

Administrarea unei doze booster cu vaccin de la Pfizer sau a unei singure doze de vaccin la indivizi infectați anterior a condus la o creștere semnificativă a nivelurilor de anticorpi, care a fost suficientă pentru a neutraliza Omicron. Prin urmare, Omicron este mult mai puțin sensibil la anticorpii anti-SARS-CoV-2 utilizați în prezent în practica clinică sau obținuți după două doze de vaccin. 

Studiul a fost publicat pe site-ul bioRxiv în 15 decembrie 2021 și în revista Nature pe 23 decembrie 2021. 

Studiile epidemiologice inițiale demonstrează că varianta Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. Caracteristicile biologice ale variantei Omicron sunt încă relativ necunoscute. Are peste 32 de mutații în proteina spike, în comparație cu primul SARS-CoV-2 și a fost desemnată ca o variantă îngrijorătoare de către OMS pe 26 noiembrie 2021.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că numeroasele mutații ale proteinei spike ale variantei Omicron i-au permis să evite în mare măsură răspunsul imun. Sunt cercetări în curs pentru a determina de ce această variantă este mai transmisibilă de la un individ la altul și pentru a analiza eficacitatea pe termen lung a unei doze de rapel.

viewscnt

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău