Vântul puternic și ninsorile din weekend au făcut ravagii în întreaga R. Moldova (Revista presei)

  • 27 Noiembrie 2023 09:39
Vântul puternic și ninsorile din weekend au făcut ravagii în întreaga R. Moldova (Revista presei)

Vântul puternic și ninsorile din week-end au făcut ravagii în întreaga țară, titrează NewsMaker. Ambulanțe, autocare și automobile au rămas blocate în nămeți. În ultimele 24 de ore, salvatorii și pompierii au intervenit, în total, în 182 situații de urgență, cauzate de vremea nefavorabilă.

Sute de mașini tractate din nămeți; 139 de localități rămân în beznă, mai multe drumuri din țară încă sunt blocate, titrează și Jurnal.md. Salvatorii și pompierii din Republica Moldova au intervenit în 182 situații de urgență în ultimele 24 de ore. Preponderent misiunile salvatorilor și pompierilor au fost concentrate pentru deblocarea mijloacelor de transport înzăpezite în urma condițiilor meteo nefavorabile.

DW scrie despre războiul „nevăzut” al Rusiei în Moldova. Guvernarea de la Chișinău este presată de urgența reformelor cerute de procesul de integrare în Uniunea Europeană, în condițiile războiului nevăzut, perfid, al Rusiei în Basarabia. Oficialii europeni vorbesc despre nevoia de continuitate democratică după alegerile parlamentare din 2025, în caz contrar aderarea Republicii Moldova la UE va fi compromisă. Rușii vor face totul ca să zădărnicească acest obiectiv. Dar guvernanții, societatea moldoveană cum vor contracara conspirația? Se întreabă autorul articolului Vitalie Ciobanu. Acesta consideră că hoții trebuie să stea la pușcărie, nu să asfalteze drumuri și să înalțe pomi de Crăciun. De fapt, aproape nimeni în Moldova nu-și imaginează că Șor chiar va face pușcărie, e prea bogat, prea influent, e susținut de ruși. Cu toate acestea, curățenia din justiție trebuie dusă până la capăt și rețelele criminale anihilate. Nu există altă cale pentru a împiedica o revanșă rusească la următoarele alegeri, conchide publicistul de la DW.

Nicolae Negru amintește în Ziarul Național că zilele trecute, Kremlinul a interzis intrarea în Federația Rusă unui grup de deputați ai PAS-ului, explicând că aplică această măsură în legătură cu „continuarea persecutării politice a presei de limbă rusă în Republica Moldova”. Pe cât de zgomotoasă, agresivă a fost declarația Moscovei, pe atât de discretă, defensivă a fost reacția sau, mai bine zis, lipsa de reacție a Chișinăului, observă autorul. Din punctul acestuia de vedere, din partea Chișinăului se cerea un răspuns elaborat, cât mai concret, ca cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă despre ce e vorba, atât în ce privește protecția spațiului informațional, cât și „retorica neprietenoasă”. Dacă Moscova declară că nu a înaintat niciodată vreo obiecție față de intenția de integrare europeană a R. Moldova, că nu și-ar fi pus scopul să deturneze cursul nostru european, de ce nu i se amintește despre închiderea pieței ruse pentru vinul, legumele și fructele moldovenești, despre suspendarea comerțului liber și introducerea taxelor vamale pentru mărfurile din Republica Moldova, după semnarea Acordului de asociere cu UE?

Nicolae Negru subliniază că autoritățile nu trebuie să lase fără replică declarațiile ce vin de la Moscova, chiar dacă acestea se repetă de multe ori și nu spun nimic nou. Repetiția își are rostul ei în propagandă, e ca picătura chinezească ce găurește piatra, de aceea nu poate fi ignorată. Nu trebuie să obosim să combatem minciuna, acuzațiile false, dezinformarea și propaganda, conchide Ziarul Național.

ZDG publică o investigație despre stăpânii gazelor naturale extrase în R. Moldova. Potrivit publicației, doi frați, venituri de milioane și o firmă aproape de faliment care exploatează fără acte subsolul țării.

Deși nu toată lumea cunoaște, în R. Moldova există zăcăminte de gaze naturale, exploatate încă de pe timpul Uniunii Sovietice. Aceste resurse sunt extrem de puține pentru a aproviziona țara cu gaze naturale, dar atractive pentru câțiva „exploratori” care anual adună milioane de lei din exploatarea gratuită a subsolului țării. 

În lipsa unui acord cu statul și fără licență, o companie privată aflată în prag de faliment continuă să exploateze rezervele de gaze din raionul Cantemir, de unde anual sunt extrași între 60 de  mii și 100 de mii de metri cubi de gaze. 

Cei care gestionează afacerea au propria rețea de distribuție a gazelor naturale și deservesc în jur de 700 de consumatori finali din raionul Cantemir, care însă nu beneficiază de un alt tarif decât ceilalți consumatori din țară. Mai nou, statul vrea să-și recupereze dreptul asupra resurselor concesionate în repetate rânduri și fie să le transmită în gestiunea unei întreprinderi de stat, fie să le concesioneze unei entități private. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău