Valeriu Pașa/Europa Liberă: ”L-au reales, așa le trebuie!” (Revista presei)
-
31 Decembrie 2020 09:49
Revista presei din 31 decembrie 2020
Analistul de la București, Iulian Chifu, scrie în Adevărul un amplu articol referitor la vizita la Chișinău a președintelui României, Klaus Iohannis. ”Dincolo de felicitările pentru Președintele Republicii Moldova și alegerea cetățenilor săi, această vizită trebuie să fie și un prilej de reflecție, îngrijorare și gândire responsabilă la nivelul întregii clase politice de la Chișinău care trebuie să rezolve problema majorității și a guvernului pro-european cât mai curând, pentru a debloca finanțările reale ale deficitului bugetar și ale relansării economice post-pandemie”, consideră autorul. În ceea ce privește declarația comună a celor doi președinți, el subliniază că ”nu e vorba despre o relație între state ci între președinți. Angajamentele luate reflectă exclusiv cele două instituții prezidențiale, dar conținutul are relevanță asupra întregii societăți și a cetățenilor Republicii Moldova, dar în primul rând la adresa clasei politice de la Chișinău. Documentul e constituit în abordări comune ce reflectă temele asumate de către ambele părți, și abordări individuale, asumate de către fiecare dintre părți. Elementele comune se regăsesc în primul paragraf ce dă expresie relațiilor dintre părți: reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie”.
Pe de altă parte, premierul în exercițiu, Ion Chicu, a afirmat la TVR Moldova că vizita președintelui României, Klaus Iohannis, ar fi fost una politică și „nu prea a avut conținut”. Ion Chicu a explicat că, în calitate de premier, nu a avut o întrevedere cu Klaus Iohannis, deoarece aceasta nu a fost solicitată. ”Cu atât mai mult că a fost tot o vizită politică, ea nu prea a avut conținut, a fost așa un semnal de susținere, pentru care îi mulțumim domnului Klaus Iohhanis, dar asta a fost realitatea”. De asemenea, Ion Chicu a a mai acuzat că fostul Guvern de la București ar fi făcut „imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova”, declarându-și susținerea pentru candidatura Maiei Sandu la prezidențiale.
Președintele Maia Sandu a declarat la TV8 că va anunța numele premierului interimar în următoarele zile, mai exact la 1 ianuarie, în ziua când Ion Chicu a anunțat că va pleca din funcție. „În conformitate cu legea sunt obligată să numesc un prim-ministru din actuala componență”, a adăugat Maia Sandu. Totodată, ea a menționat că totuși „se caută cea mai rapidă cale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”. Referitor la procesul de vaccinare împotriva noului virus COVID-19, Maia Sandu a declarat: „Am fi putut avea vaccinul în țară, dacă ministerul era pregătit. (…) Noi am încercat să înțelegem unde este ministerul cu pregătirile. Ministerul este nicăieri. A fost creată o Comisie, dar s-a întrunit doar o singură dată. (…) Cu cât mai repede suntem gata, cu atât mai repede vine vaccinul. Avem nevoie de acest de vaccin foarte repede”, a mai declarat președinta Republicii Moldova.
„L-au reales, așa le trebuie!” – comentează la Europa Liberă expertul comunității Watchdog.md, Valeriu Pașa revenirea lui Igor Dodon în fruntea Partidului Socialiștilor. În opinia sa, ”PSRM-ul a mers pe opțiunea vădit cea mai proastă, care se va sfârși cu dispariția în câțiva ani a acestui partid de pe scena politică activă din țară. (…) Marea majoritate a fruntașilor PSRM înțeleg că este o alegere proastă pentru partid, dar s-au resemnat. De ce? În Republica Moldova, deseori partidele merg dintr-un fel de inerție, adică marea majoritate a oamenilor înțeleg că liderul este prost, trage partidul în jos, dar nimeni nu are curajul să i se opună. Exact asta s-a întâmplat în cazul PSRM, exact asta se întâmplă în aceste zile în cazul Platformei DA, asta s-a întâmplat pe timpuri cu Partidul Liberal și exemple pot fi aduse foarte multe”, crede Valeriu Pașa.
”Atenție: propaganda pro-Kremlin a revenit la unele televiziuni din Moldova”, titrează Gazeta de Chișinău. La ultima ședință din acest an, deputații socialiști, cei din partidul „Șor” și din platforma „Pentru Moldova” au modificat Codul serviciilor media audiovizuale și au permis retransmiterea programelor informative și analitice ale posturilor de televiziune din Federația Rusă, care erau interzise până atunci. Imediat după publicare amendamentelor în „Monitorul Oficial”, televiziunile controlate de PSRM au început să retransmită știrile și emisiunile informative ale unor posturi TV din Rusia, recunoscute la nivel european ca portavoce ale propagandei pro-Kremlin.