Valeriu Munteanu, pentru PAS: Sunteți închiși într-un glob, iar pe la spate Dodon și cu ceilalți parteneri partajează instituții (REVISTA PRESEI)

  • 11 August 2019 12:39
Valeriu Munteanu, pentru PAS: Sunteți închiși într-un glob, iar pe la spate Dodon și cu ceilalți parteneri partajează instituții (REVISTA PRESEI)

Fostul premier Iurie Leancă recunoaște că a încercat să scoată din țară, la începutul lunii august curent, 50.000 de euro, folosindu-se de pașaportul diplomatic, pe care îl deține pentru tot restul vieții, scrie Cotidinaul.md.

Publicația a relatat ieri, făcând trimitere la surse anonime, că la 1 august curent, în jurul orei 1:10 minute, Iurie Leancă a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, cu un automobil la volanul căruia se afla chiar el, cu 50.000 de euro. Astfel, fostul premier a explicat că a scos banii de pe conturile sale și că are nevoie de ei în România.

„Conform legii în vigoare, dețin pașaport diplomatic pe viață. Am fost la bancă și am scos din contul meu bani. Am anunțat bancă că urmează să scot acești bani în România, deoarece am nevoie de acești bani acolo. Sunt bani declarați în toate declarațiile pe venit. Banca mi-a spus că extrasul din cont este suficient pentru a scoate banii din Republica Moldova. Știind că suma este mai mare de 10.000 de euro, am solicitat responsabilului vamal să-mi dea declarație pe care trebuia să o completez. Responsabilul vamal a spus că mai este nevoie de autorizare”, a declarat Iurie Leancă pentru Pro TV. Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2018, Iurie Leancă deține mai multe depozite bancare în valoare totală de aproape 115.400 de euro.

Europa Liberă publică un interviu cu președintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, și cu fostul deputat liberal, Valeriu Munteanu, în care ultimul atenționează că „voi, cei de la PAS, și primul ministru sunteți închiși într-un glob în care credeți că totul este ideal, iar pe la spatele vostru Dodon și cu ceilalți parteneri partajează anumite instituții pe care voi nu le vedeți. (…) dacă voi nu credeți sau nu conștientizați pe deplin că Dodon acumulează putere, respectiv instituții, voi sunteți la guvernare, ei – la putere, acest lucru este imputabil vouă”, a subliniat Valeriu Munteanu. La rândul său, Sergiu Litvinenco subliniază că ”problema cea mai mare este că comisiile de concurs sunt constituite din politicieni. Deci, eu am declarat deja că personal nu mai accept să mai particip în cadrul comisiilor de concurs constituite din politicieni, fie există probabilitatea sau posibilitatea asumării politice”.

Ziarul de Gardă notează că deputatul Alexandru Slusari a înregistrat în Parlament un proiect prin care solicită prelungirea activității Comisiei de anchetă privind investigarea fraudei bancare de la 90 la 120 de zile. Drept argument pentru prelungirea activității Comisiei, Alexandru Slusari invocă complexitatea informațiilor parvenite în rezultatul audierilor, dar și audierea repetată a unor persoane din varii motive. Totodată, președintele Comisiei mai subliniază necesitatea sesizării unor instituții abilitate pentru întreprinderea măsurilor de probare și verificare a informațiilor colectate de către Comisie, scrie ZdG.

Portalul Moldova Curată scrie despre colonelul Mihail Ciubaciuc, prim-adjunct al Comandantului, șef al Statului Major al Trupelor de Carabinieri, care a plecat din funcție. În declarația de avere el indică 4 autoturisme, unele dintre care au o valoare mult sub prețul de piață. Ciubaciuc a explicat pentru Moldova Curată că a indicat prețul cu care le-a cumpărat, adică cel din acte. (…) Unul dintre ele, Toyota Yaris produs în 2007 și cumpărat în 2014, ar avea prețul de 6500 de lei. ”Am indicat suma cu care am cumpărat această mașină. Eu am dat comandă, mi-au adus-o de peste hotare. Cum se întâmplă? Ei le găsesc puțin lovite, fie la o aripă, fie în altă parte. Eu am reparat-o și o folosesc, o țin, nu e pentru vânzare”, a explicat Mihail Ciubaciuc, pentru Moldova Curată.

Portalul Moldova.org publică un reportaj despre foamete, cu mărturii ale supraviețuitorilor foametei din 1946-1947. ”Astăzi, supraviețuitorii foametei își amintesc cu durere despre trecut. „N-aș mai mânca acum ce mâncam atunci", spune Ludmila Gorceag, o femeie în vârstă de 84 de ani, care ne-a primit în curtea gospodăriei sale îngrijite din comuna Ciorescu. „O să vă fac un fel de cașă pe care ne-o făcea mama pe vremea foametei. Acum, hrănesc orătăniile cu ea", ne-a spus bătrâna”, notează Moldova.org.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău