Valeriu Cerba: „Sunt toate premisele pentru soluționarea diferendului transnistrean. Ne trebuie voință politică și o grupă de specialiști care să coordoneze cu Kievul, SUA, UE, cu implicarea directă a României”

  • 26 Ianuarie 08:11
Valeriu Cerba: „Sunt toate premisele pentru soluționarea diferendului transnistrean. Ne trebuie voință politică și o grupă de specialiști care să coordoneze cu Kievul, SUA, UE, cu implicarea directă a României”

„Ceea ce se întâmplă cu regimul separatist de la Tiraspol este consecința lipsei, de-a lungul timpului, a unei strategii coerente din partea guvenărilor de la Chișinău”, a declarat Doctorul în drept Valeriu Cerba, participant la războiul de pe Nistru, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„De-a lungul anilor, la putere au fost mai mult partide pro-ruse și, niciodată, nu au spus deschis despre agresiunea rusă și că Transnistria aparține Republicii Moldova. Atâta timp cât enclava nu este recunoscută, trebuie să predomine legile noastre”, a spus Valeriu Cerba la TVR MOLDOVA

Acesta a mai precizat că, de-a lungul anilor, a lucrat la deschiderea a 45 de dosare penale împotriva unor separatiști din Tiraspol, dar niciunul nu a avut finalitate.

„Legislația penală la noi prevede acțiuni pentru a-i pune la punct pe separatiști. De exemplu, dosarul intentat împotriva liderului separatist Igor Smirnov a dispărut de la Procuratura Generală în perioada guvernării comuniste. Pe alt dosar am fost sunat chiar de la președinție, în anii 2005-2006, și mi s-a spus să îi pun cruce pentru că nu se vrea probleme cu Moscova”, a spus Valeriu Cerba.

Acesta a mai adăugat că, în acest moment, sunt toate premisele pentru soluționarea diferendului transnistrean.

„Ne trebuie voință politică și o grupă de specialiști care să coordoneze cu Kievul, SUA, UE și cu implicarea directă a României”, a spus Valeriu Cerba.

Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX,, a precizat în cadrul emisiunii că, în ultimul timp, autoritățile separatiste de la Tiraspol  s-ua activat. 

„O perioadă după februarie 2022 au fost foarte tăcuți, dar în ultima perioadă se întâmplă o dorință a Tiraspolului sau a Rusiei, care deține controlul complet acolo, de a provoca, de a tensiona și de a forța Chișinăul să cedeze anumite lucruri”, a declarat Ion Manole

Potrivit lui Ion Manole, este regretabil că, în astfel de momente în care se tensionează situația, au de suferit oamenii, în special cei din regiunea transnistreană.

„Au tot felul de legi, de proceduri de a-i intimida, de a-i ține sub control și toate aceste metode ale lor, pe care le cunoaștem foarte bine din istorie, au impact asupra populației”, a spus Ion Manole.

Referindu-se la situația celor doi jurnaliști din Chișinău reținuți pentru o perioadă de timp de așa-zisele autorități de la Tiraspol, Ion Manole a afirmat că sunt cunoscuți ca jurnaliști de război.

„În momentul în care au trecut în acest teritoriu au fost verificați, iar serviciile lor au știut acest lucru. Au fost urmăriți și apoi reținuți. Acest lucru are scopul de a intimida, de a transmite un mesaj jurnaliștilor din Chișinău să nu meargă acolo. Eu, dimpotrivă, le-aș recomanda să meargă, să informeze opinia publică și, astfel, să spargem această gheață”, a spus Ion Manole.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău